Epidurala, anestezia secolului 21?
history_edu ele.ro calendar_month 07 Apr 2008, 11:45
Odata cu apropierea datei nasterii, tot mai multe femei se gandesc la alternativa anesteziei epidurale pentru atenuarea durerii din timpul travaliului. Aceasta metoda este foarte intalnita pentru mamele care nasc pentru prima oara , inlaturand durerea prin amortirea nervilor in partea inferioara a corpului. Ea se foloseste mai ales pentru inlaturarea durerilor de spate din timpul travaliului, care sunt foarte intense. Calmarea durerii depinde foarte mult de evolutia travaliului si de puterea fiecarei femei de a suporta durerea in general. In schimb, daca disconfortul este mai mare decat puterea de toleranta, este bine sa nu se evitei solicitarea calmantelor deoarece mama are nevoie de resurse pentru a sustine efortul pana la sfarsit. Ce reprezinta de fapt anestezia epidurala? Prin anestezie epidurala se intelege acel tip de anestezie in care, cu ajutorul unei injectii, se suprima sensibilitatea nervilor din zona inferioara a corpului femeii. Pentru femeile care prefera cezariana, anestezia epidurala reprezinta in mod cert o alternativa la anestezia generala, deoarece permite mamelor sa isi vada copii imediat dupa operatie, sa ii tina in brate si sa ii alapteze la scurt timp dupa nastere. Efectuarea unei anestezii epidurale dureaza in general 20 de minute. Pentru a usura injectarea anestezicului este necesara o anumita pozitie a gravidei, cu genunchii stransi sub barbie, astfel incat spatele sa fie arcuit, deoarece acul trebuie introdus printre vertebrele coloanei.
Acul gros reprezinta doar o teaca pentru un altul mai subtire, prin care apoi trece anestezicul in organism. Doza de anestezic se injecteaza local in partea de jos a spatelui femeii, in spatiul epidural, exact in jurul maduvei spinarii. Acest lucru determina o anesteziere a nervilor responsabili de senzatile de la uter si canalul nasterii catre creier. Insa, anestezicul local amorteste de asemenea nervii care controleaza muschii pelvieni si pe cei ai picioarele. Asadar femeia anesteziata nu isi poate misca picioarele pana cand efectul anesteziei un trece, si in acest caz ea intampina dificultati serioase in a impinge copilul afara, in al doilea stadiu al nasterii. Substanta tranchilizanta folosita la anestezie este injectata in regiunea inferioara a spatelui, printr-un tub care ramane atasat spatelui pe toata perioada operatiei pentru a putea fi administrat din nou anestezicul, la nevoie. Efectul substantei folosita la anestezia epidurala poate dura pana la doua ore. O perfuzie va fi montata in bratul femeiit si ea se va afla sub permanenta supraveghere. Multe femei prezinta reactii bune la anestezia epidurala. De multe ori eliminarea durerii permite femeii sa se odihneasca si sa se relaxeze, astfel incat sa perceapa nasterea ca pe o experienta pozitiva, si nu traumatizanta. Insa, pe de alta parte, efectele negative ale acestui tip de anestezie un sunt deloc de neglijat. Desi medicamentele utilizate in anestezia epidurala sunt injectate strict in jurul maduvei spinarii, cantitati insemnate patrund in circulatia sangvina a mamei si trec prin placenta in cea a copilului. Printre cele mai importante efecte adverse se numara:Scaderea tensiunii arteriale, afectand o femeie din opt. Pentru acest motiv este absolut necesara perfuzarea mamei pentru prevenirea problemelor. O prabusire a tensiunii arteriale a mamei afecteaza fluxul sanguin spre placenta si produce o scadere a disponibilului de oxigen pentru copil Incetinirea travaliului gravidei. Acesta duce la impiedicarea expulzarii normale a fatului si creste de trei ori posibilitatea de a fi necesara utilizarea forcepsului. El impune de urgenta administrarea de perfuzie cu ocitocina pentru a accelera lucrurile. Slabirea sensibilitatii musculaturii pelviene. Incetinirea travaliului este direct corelata cu efectul epiduralei asupra musculaturii planseului pelvian si asupra muschilor ce ghideaza capul copilului in asa fel incat sa intre in canalul nasterii in pozitie optima.
Odata cu anestezicul si nefunctionarea acestor muschi, poate aparea distocia sau progresiunea necorespunzatoare, implicand necesitatea folosirii forcepsului pentru a intoarce copilul, sau, in unele cazuti mai grave, chiar o operatie cezariana . Daca a fost nevoie sa se foloseasca forcepsul sau cand se suspecteaza un stadiu doi al nasterii prea lung, femeii gravide i se poate efectua o episiotomie, procedeu prin care perineul este sectionat pentru a largi iesirea si a grabi nasterea copilului. Sutura acestei sectiuni fiind efectuata pe o zona extrem de sensibila, este posibil ca femeia sa resimta dureri destul de intense 2 - 4 saptamani dupa nastere, pana cand episiotomia se vindeca. Anestezierea vezicii urinare. Alaturi de anestezierea uterului, epidurala anesteziaza de asemenea si vezica urinara si este posibil ca gravida sa nu poata urina, caz in care vezica urinara va fi cateterizata. Cateterizarea inseamna trecerea unui tub prin uretra pentru drenarea vezicii urinare, ceea ce poate sa creeze o senzatie de disconfort.
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
valori de schimb
- person
"va puteti plimba pe oricare dintre alei , dar daca veti ajunge la inima mea calcati cu grija"