Epiziotomia - procedura standard pentru nasterea vaginala?

history_edu ele.ro calendar_month 02 Mar 2011, 08:22
Epiziotomia a inceput de pe la mijlocul anilor `90 sa nu mai fie o procedura standard in cazul nasterilor vaginale.
Insa o femeie din doua se plange ca nu este suficient informata despre aceasta, iar 31% dintre gravide marturisesc ca nu sunt deloc informate.
In consecinta, tinerele mamici suporta greu urmarile acestui act chirugical, mai ales in caz de complicatii. Iata cateva raspunsuri la intrebarile pe care e bine sa ti le pui inainte de nastere!
Ce este epiziotomia?
Epiziotomia este incizarea perineului (ansamblul muschilor care sustin organele genitale, de la vulva pana la anus) in timpul nasterii vaginale, pentru a permite trecerea bebelusului fara sa aiba loc ruperi ale tesuturilor. Incizia masoara in general 3-4 cm, iar sutura este realizata imediat dupa nastere, sub anestezie generala sau sub efectul periduralei, cu fire resobabile. Firele se resob in 2-3 saptamani, uneori un pic mai mult.
In ce cazuri se recomanda?
Multi ani, obstetricienii au folosit sistematic epiziotomia:
la prima nastere a femeii,
pentru a aduce pe lume bebelusii mari,
cand era nevoie de folosirea instrumentelor pentru extragerea bebelusului (forceps),
in caz de peridurala, sub pretextul ca mama nu poate sa impinga bine,
cand bebelusul era in suferinta fetala
In ultima vreme, tendinta este spre evitarea acestui act pe cat posibil. Singurul caz in care epiziotomia este indicata in mod sistematic este atunci cand spatiul dintre anus si deschiderea vaginului este scurt, adica mai mic de 3 cm. In timpul consultatiilor prenatale, ginecologul poate verifica daca acesta neste cazul tau.
Epiziotomia impiedica ruperile?
Mult timp s-a crezut ca epiziotomia e preferabila unei ruperi perineale. Insa studiile spun ca epiziotomia nu impiedica de fapt nimic. Dimpotriva, ea poate fi o cale pentru dezvoltarea unei ruperi si mai mari, in prelungirea inciziei. In plus, ruperile perineale fara epiziotomie sunt adesea minore si superficiale.
Epiziotomia protejeaza de incontinenta ulterioara?
In ceea ce priveste incontinenta urinara si anala, un studiu recent condus in doua maternitati universitare din Franta a aratat ca femeile care nu au facut epiziotomie se confruntau dupa 4 ani de la nastere cu de 2 ori mai putine cazuri de incontinenta anala decat cele care trecusera prin aceasta procedura. Studiul concluzioneaza deci ca epiziotomia nu protejeaza de incontinenta urinara sau anala dupa 4 ani de la nastere.
Se poate refuza din start o epiziotomie?
Vorbeste cu ginecologul in timpul consultatiilor prenatale despre optiunea ta, aminteste-i si in ziua nasterii de dorinta ta de a evita epiziotomia.
Care sunt ingrijirile specifice epiziotomiei?
Ingrijirile constau in curatarea perineului si cicatricii cu sapun, clatirea si uscarea prin tamponare usoara cu un prosop curat. Igiena intima ireprosabila este foarte importanta pentru o cicatrizare buna. In absenta infectiei, perineul cicatrizeaza in 2 saptamani.
Cat timp dureaza senzatiile dureroase?
Zona este foarte sensibila timp de cateva zile de la operatie. E pozibil ca firele sa fie prea stanse si sa provoace o senzatie de disconfort. Astazi nu mai e recomandabila asezarea pe colac deoarece s-a observat ca aceasta practica favorizeaza coborarea organelor. Foloseste in schimb o perna confortabila. Medicul poate sa-ti prescrie medicamente analgezice compatibile cu alaptatul.
Complicatii
Complicatiile cele mai frecvente sunt infectarea sau necicatrizarea. E bine sa-ti tii sub observatie sutura cu ajutorul unei oglinzi. Mai poate aparea si un hematom, dar care se absoarbe natural in cateva zile. Durerile sunt normale, nu ai decat de asteptat ca rana sa se vindece.
In cat timp poti avea relatii sexuale dupa epiziotomie?
E imposibil de dat un timp precis. Chiar si fara epiziotomie, reluarea raporturilor sexuale dupa o nastere este amanata un timp indefinit, din cauza oboselii parintilor. Dupa epiziotomie e pozibil ca in timpul raporturilor sexuale sa ai senzatia ca vaginul este mai stramt, ca te strange un pic. Aceasta senzatie se datoreaza procesului de cicatrizare, dar ea dispare cu timpul.
Autor: Nuage