Femeia insarcinata in calatorie

Femeia insarcinata in calatorie
  calendar_month        
Femeile insarcinate pot merge in calatorii in trimestrul al doilea de sarcina, cu conditia sa respecte cateva precautii specifice pentru a evita expunerea la riscuri inutile. Cand si cum e mai bine sa calatoresti daca esti insarcinata? Afla citind acest articol!

Sarcina: contraindicatii in calatorie

infrastructura medicala nedezvoltata
igiena precara
zone atinse de boli tropicale (malarie, febra galbena)
altitudini mari

Activitatile ce necesita efort fizic sunt contraindicate (trasee, plimbari pe munte). Si scufundarile sunt absolut interzise in timpul sarcinii.

Unele afectiuni se pot agrava in timpul calatoriilor: cardiopatii, placenta praevia (localizarea anormal de joasa a placentei), patologii de col uterin.

Cand si cum calatoresti daca esti insarcinata?

Perioada cea mai favorabila pentru calatorii este in trimestrul al doilea de sarcina. Inainte, riscul de avort este mai important, iar mai tarziu apare riscul de nastere prematura.

Cea mai buna modalitate de transport este cu trenul sau cu avionul. Calatoriile in masina sunt asociate cu un risc marit de nastere prematura. In avion, fiecare companie aeriana decide termenul limita de sarcina acceptat. De exemplu, cu Air France femeile insarcinate pot calatori pana in cea de-a 7-a luna de sarcina.

Atat in tren, cat si in avion, riscul tromboembolic creste la femeia insarcinata. De aceea este importanta purtarea ciorapilor medicinali, hidratarea intensa si plimbarile regulate pe culoar. In caz de antecedente tromboembolice, se poate recomanda un tratament preventiv anticoagulant in cursul celui de-al treilea trimestru al sarcinii, sau uneori chiar si in trimestrul 2.

Femeia insarcinata se poate vaccina?

Anumite vaccinuri sunt contraindicate in timpul sarcinii. Acesta este cazul vaccinurilor rujeolei-oreionului-rubeolei, varicelei, febrei galbene si tuberculozei. Vaccinurile numite "inactive" (hepatita A, meningita) nu sunt recomandate, insa uneori pot fi utilizate. Mai sunt si vaccinurile antigripale sau DTP (difterie, tetanos, poliomielita) ce pot fi injectate fara nicio grija femeilor insarcinate.

Recomandari