Frumusetea, feminitatea si contraceptia hormonala

Frumusetea, feminitatea si contraceptia hormonala
  calendar_month        
Descoperirea contraceptiei hormonale constituie un moment important in istoria contraceptiei moderne; utilizarea facila si eficienta a acestei metode ofera femeii controlul total asupra fertilitatii ei. Contraceptia hormonala da cuplului posibilitatea de a decide cand este pregatit sa intemeieze o familie si sa planifice venirea noilor membrii, lasand o perioada de timp intre nasteri. Aparitia metodelor de contraceptie moderne au dus la scaderea ratei mortalitatii materne si a celei infantile in toata lumea.


Cand decidem sa folosim contraceptia hormonala ne gandim, fireste si la felul in care ne poate afecta aspectul fizic: voi mai avea acne, ma voi ingrasa, imi va creste par pe fata sau imi va cadea parul? Acestea sunt numai cateva dintre temerile femeilor si barierele in calea utilizarii constante a contraceptivelor hormonale.


Ideile preconcepute referitoare la unele efecte secundare ale contraceptivelor pornesc de la primele generatii de contraceptive. Primele contraceptive hormonale contineau o cantitate foarte mare de hormoni pentru a impiedica procesul de conceptie. De-a lungul ultimilor 20 de ani au fost dezvoltate ample studii clinice si cercetari pentru a descoperi modalitatea prin care se pot imbunatatii calitatile contraceptivelor homonale si in acelasi timp prin care se pot scadea efectele secundare. Noua generatie de contraceptive contine o cantitate mult mai mica de progesterone si estrogen, ceea ce a crescut gradul de protectie impotriva unei sarcini nedorite si in acelasi timp a scazut posibilele efecte secundare.


Sa vorbim, asadar, despre efectele non-contraceptive ale contraceptivelor moderne asupra corpului femeii! Ne creste pilozitatea faciala? Ne ingrasam? Ne cade parul daca folosim contraceptive? Gasim o solutie pentru suparatoarea si inestetica acnee?

Pilozitatea faciala

Ne intrebam adesea daca utilizarea unei metode de contraceptie moderna va contribui la cresterea pilozitatii faciale. Raspunsul este simplu: nicidecum! Dimpotriva exista contraceptive hormonale recomandate pentru scaderea pilozitatii. Contraceptivele hormonale, impreuna cu hormonii naturali ajuta la echilibrarea hormonilor din organism si are ca efect scaderea pilozitatii, scaderea vigorii firului de par. Dar asta inseamna ca vor avea si efectul nedorit de a afecta podoaba capilara?


Caderea parului

S-a dovedit stiintific faptul ca nu exista o legatura directa intre utilizarea contraceptivelor si caderea parului. In unele cazuri pot exista, insa, scurte perioade de timp in care femeia poate avea aceasta problema, perioade identificate cu inceperea sau incetarea administrarii contraceptivelor hormonale. Aceasta nu poate fi decat o problema temporara, organismul auto-reglandu-se in mod natural. Cercetarile au dovedit ca utilizarea contraceptivelor hormonale nu cauzeza caderea parului.


Acneea

Restabilirea echilibrului hormonal, cu ajutorul contraceptivelor moderne are, de asemenea, o contributie majora in curatarea tenului afectat de acnee. Acneea apare datorita unor mici canale, care fac legatura intre glandele seboree si suprafara pielii care, datorita excesului de sebum, au tendinta de a se bloca. Estrogenul din contraceptivele hormonale ajuta la curatarea canalelor si impiedica blocarea lor. In prezent, specialistii prescriu contraceptive hormonale si pentru beneficiile lor non-contraceptive. Multor tinere cu acnee le-au fost prescrise contraceptivele hormonale.




Cresterea greutatii corporale

Femeile se tem, de asemenea, de probabilitatea de a creste in greutate o data cu inceperea utilizarii contraceptivelor hormonale. Fiecare femeie, fiecare organism reactioneaza diferit. Unele femei pot sesiza o usoara crestere in greutate (1-2 Kg.) ca efect al utilizarii contraceptivelor hormonale. Aceasta crestere in greutate se datoreaza retinerii unei cantitati de apa in organism. Efectul este, de obicei, temporar si organismul femeii se adapteaza, restabilindu-se echilibrul, dupa primele trei luni de utilizare a contraceptivelor.
Cresterea in greutate poate avea drept cauza o usoara crestere a apetitului, in mod special in primele trei luni de utilizare. Studii recente arata ca 15% dintre femeile care s-au ingrasat au reusit sa slabeasca foarte usor, iar majoritatea femeilor supuse acestui studiu si-au mentinut aceeasi greutate dinaintea inceperii folosirii contraceptivelor hormonale. Totusi, medicii recomanda controlarea dietei si a regimului de viata pentru evitarea cresterii in greutate.


Beneficii psihologice

Exista o multime de alte diferite lucruri, in afara contraceptiei, care pot afecta aspectul fizic sau greutatea femeii; in timpul diferitelor etape din viata femeii, aceasta poate trai experienta cresterii sau scaderii in greutate sau a schimbarii asteptului fizic - si toate acestea vin in mod natural cu celelalte schimbari aduse de varsta. Mult mai important este insa modul in care se simte femeia - si aici contraceptivele hormonale pot face diferenta.

In afara de efectele pozitive pe care le au asupra aspectului fizic al femeii, contraceptivele hormonale au, de asemenea, impact asupra psihicului femeii, si asta datorita faptului ca ofera o solutie viabila realitatilor stresante din viata unei femei active sexual: teama de o sarcina nedorita. O femeie care nu mai are aceasta problema, o femeie care este sigura de metoda de contraceptie folosita este cu siguranta o femeie mai fericita. De asemenea, mai multa incredere in sine, o mai mare stabilitate emotionala se vor reflecta atat asupra aspectului fizic si psihic cat si asupra comportamentului ei social.

Concluzii

Contraceptivele hormonale de ultima generatie regleaza echilibrul hormonal al organismului, reduc pilozitatea faciala si contribuie la curatarea tenului afectat de acnee. Mentinerea greutatii corporale in timpul utilizarii contracetivelor hormonale are mai degraba de a face cu controlarea dietei si cu un mod de viata sanatos decat cu efectul contraceptivelor hormonale. Si ce poate fi mai bine decat asigurarea confortului psihic al femeii, indepartarea grijii unei sarcini nedorite prin utilizarea contraceptivelor hormonale.

In plus contraceptivele hormonale moderne ofera cuplului posibilitatea de a decide momentul aparitiei unui copil, protejandu-se astfel de aparitia unei sarcini nedorite. Nu trebuie sa uitam insa ca nici una dintre metodele contraceptive hormonale nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, utilizarea prezervativului fiind singura metota care poate asigura protectia duala.
Contraceptivele hormonale, in special pilulele anticonceptionale, au o multime de beneficii non-contraceptive, un motiv in plus pentru a deveni una dintre cele mai utilizate metode de planificare familiala folosite de femeile din lumea intreaga.

Recomandari