Fumatul la a treia mana: un pericol ascuns in timpul sarcinii

Fumatul la a treia mana: un pericol ascuns in timpul sarcinii
  calendar_month        
Femeile care urmeaza sa aduca pe lume un copil sunt constiente de pericolele pe care fumatul activ si pasiv le presupune in timpul sarcinii, insa ar mai fi o forma a acestui viciu de care gravidutele trebuie sa se fereasca: fumatul la a treia mana.

Ce inseamna fumatul la a treia mana?

Desi poate parea o exagerare, fumatul la a treia mana inseamna toxine periculoase nascute din fumul de tigara depus pe mobila, haine, perdele, captuseli sau interiorul automobilului.

Termenul a fost inventat de o chimista americana si se refera la particulele toxice din fumul de tigara, care persista mult mai mult decat se credea in mediul inconjurator.

Descoperirea a fost facuta cu ajutorul unui dispozitiv care imita fumatul.

Specialistii Institutului de Cercetare Biomedicala din Los Angeles au descoperit ca expunerea prenatala la compusii toxici rezultati din fumul imprimat in diverse obiecte cu care mama intra in contact poate avea un impact negativ si cat se poate de serios asupra dezvoltarii plamanilor bebelusului.

Prin urmare, fumatul pasiv a fost detronat de cel "la a treia mana", acesta din urma rezistand in atmosfera mai mult timp decat primul.

Ce se intampla de fapt?

Fumatul la a treia mana este compus din particule mai mici, ultrafine cu o greutate moleculara mare care ar putea putea provoca tulburari astmatice fatului mai grave decat expunerea la fumatul normal si cel pasiv.

Atingerea suprafetelor contaminate cu toxinele daunatoare, precum si inhalarea prafului imbibat cu acestea sunt sursele principale de contactare a particulelor.

Riscul iminent la care se supun atat fumatorii cat si nefumatorii nu este constientizat inca de populatie, fie ca vorbim de copii, adulti sau oameni in varsta.

Cine sunt victimele principale?

Minorii si femeile insarcinate care locuiesc in preajma fumatorilor sunt cei mai predispusi imbolnavirii.

Copiii sunt in mod deosebit vulnerabili, intrucat cei mici ingereaza o cantitate dubla de praf in comparatie cu adultii.

Medicii sfatuiesc femeile insarcinate sa evite incaperile si locurile in care fumatul la a treia mana este raspandit, astfel incat sa-si protejeze bebelusii impotriva efectelor negative pe care toxinele le-ar putea avea asupra sistemului respirator al micutilor.

Un studiu arata ca nivelul de nicotina la care sunt expusi copiii care se dezvolta intr-o locuinta de nefumatori este de sase ori mai mic decat in cazul celor care cresc intr-un mediu locuit de fumatori.


Ce masuri de protectie poti lua?

Chiar daca tu personal nu fumezi insa ceilalti cu care locuiesti o fac, poti lua cateva masuri de protectie pentru a reduce riscurile impuse de fumatul la a treia mana.

Cat mai multe plante in casa: plantele au proprietatea de a purifica aerul prin absorbtia toxinelor si emanarea de oxigen.
Zugraveste peretii des: in acest fel, vei acoperi particulele toxice. Foloseste o vopsea prietenoasa cu mediul.
Spala cat mai repede hainele impregnate cu fum de tigara si curata in mod regulat canapelele.
Intreaba un musafir nefumator daca miroase a fum de tigara in casa ta si daca primesti un raspuns pozitiv, fa curatenie generala si nu mai permite nimanui sa-si consume viciul in interior.

Autor: Adelina Dobrin

Recomandari

Newsletter Ele.ro

relatiile cu cei din jur
  • person

    "bucura-te de fiecare clipa din viata ta!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right