Gravida - cand nu te mai recunosti!

Gravida - cand nu te mai recunosti!
  calendar_month        
Sarcina este insotita de modificari ale comportamentului si personalitatii. Unele dintre ele sunt surprinzatoare, altele jenante: pofte, nesuportarea parfumurilor, super-libido, plans din nimic. Iata ce surprize iti poate oferi sarcina si cauzele lor!

Pofte ciudate

De cand ai ramas insarcinata, ti-ai da si regatul pentru o pizza? Nu esti singura care sufera de pofte ciudate! 73% din viitoarele mamici au pofte irezistibile. Specialistii numesc acest fenomen "sindromul capsunei".

Unele persoane din jurul tau iti vor spune ca poftele nu sunt decat capricii, si in niciun caz nevoi fiziologice. Ce e de facut? Lasa-le sa vorbeasca si vezi-ti de poftele tale! In cateva luni, toate privirile (inclusiv a ta) se vor intoarce complet spre cel mic. Asadar, acum e momentul sa faci pe vedeta!

Nu mai suporti niciun parfum

Primul trimestru al sarcinii este adesea marcat de greturi si dezgust alimentar, dar si olfactiv. Aceste simptome sunt provocate de modificarile hormonale ce creeaza modificarea perceptiei gustului si mirosurilor. Se intampla frecvent ca o femeie sa-si schimbe radical parfumul in aceasta perioada. Discuta aceste lucruri si cu partenerul, daca nu mai suporti nici mirosul sau.

Libidoul ia foc

Daca sarcina este normala, sexul este permis in aceasta perioada. Dupa ce femeia ramane insarcinata, nivelul hormonilor sexuali in organismul ei se mareste de 3 pana la 10 ori. Insa afluxul de progesteron (calmant) contrabalanseaza teoretic aportul estrogenilor (excitanti). Asadar, in teorie, hormoni nu sunt responsabili nici de scaderea, nici de cresterea libidoului.

Motivele dorintei sexuale crescute sau absentei sale par sa fie deci de ordin psihologic. Din primele luni, sub influenta estrogenilor, sanii cresc in volum, in timp ce burtica nu se mareste foarte mult. Asadar, viitoarea mamica isi vede corpul cum devine mai erotic, se simte mai "femeie" si mai dorita. Unele femei ating apogeul sexualitatii lor in timpul sarcinii.

Zona genitala, irigata mai abundent cu sange in perioada sarcinii, nu se mai confrunta cu problema uscaciunii vaginale. Asadar, partenerul are impresia ca este mai dorit, opereaza mai repede si mai bine ca inainte.

Plangi din nimic

Cei din jur au impresia ca nu pot vorbi nimic cu gravida fara sa riste sa-i provoace lacrimi in ochi, lucru care inainte nu se intampla. Fenomenul este cunoscut, dar mecanismul sau e inca neinteles.

Hipersensibilitatea este datorata, in mare parte, hormonilor, mai precis cresterii nivelului de estrogeni.

Mai intervin si factori psihologici. Aceste lacrimi exprima o forma de depresie inexplicabila a gravidei, care se vede pusa in situatia de a da nastere unei noi fiinte. Mamica simte uneori ca pentru a aduce pe lume o fiinta puternica trebuie ca ea "sa-i faca loc", sa devina mica, vulnerabila.

Ce e de facut? Da-i drumul si plangi, descarca-te si te vei simti mai bine. Nimeni nu te va judeca.

Mama ta te enerveaza

Nasterea unui copil inseamna schimbarea generatiilor: erai fiica, acum devii mama, iar propria mama trece in randul bunicilor. Fiecare vede aceste schimbari prin proprii ochi.

Pentru mama femeii insarcinate, aceasta sarcina trezeste amintiri, dar si conflicte refulate, inradacinate in coplarie si in raporturile cu propria ei mama. Solutia este dialogul, respectul reciproc si complicitatea care va leaga. Aveti 9 luni sa va pregatiti de noul statut!



Autor: Nuage

Recomandari