Hormonii sarcinii
history_edu ele.ro calendar_month 01 Feb 2011, 08:49
Toti hormonii colaboreaza in cursul sarcinii, dar fiecare are functia sa! HCG, progesteron, estriol, prolactina, ocitocina: afla mai multe despre rolurile in sarcina ale acestor hormoni!
hCG-ul - hormonul de test
In fiecare luna, in momentul ovulatiei, ovocitul coboara prin trompa uterina in cautarea unui spermatozoid. Daca acesta este prezent, are loc fecundarea. Ovulul isi continua apoi calea si o saptamana mai tarziu se implanteaza in uter, lucru care se intampla in aproximativ a 20-a zi a ciclului.
Aceasta implantare declanseaza producerea unui hormon numit hCG (gonadotropina corionica umana), de catre celulele viitoarei placente. Prezenta sa este verificata in testul de sarcina.
hCG-ul este detectabil dupa 9 zile de la ovulatie si fecundare, iar secretia acestuia se dubleaza la fiecare doua-trei zile. Acest hormon este asociat cu aparitia starii de greata. Nivelurile de hCG ating cota maxima la 8 saptamani de sarcina si scad intre saptamanile 14 si 18 de amenoree, cand dispare si greata.
Secretia hCG-ului este variabila de la o sarcina la alta si este marita in cazul sarcinii gemelare.
Hormonii necesari instalarii bebelusului
La nivelul ovarului, foliculul golit de ovulul sau se umple de celule de culoare galbena: se formeaza corpul galben (luteal). Acesta persista gratie nivelului mare de hCG si secreta progesteron si estrogen timp de 8 saptamani, pana cand placenta, ce regleaza legaturile dintre mama si copil, devine activa.
Progesteronul, un hormon indispensabil pentru sarcina
Progesteronul ajuta la implantarea embrionului, sprijina si ingroasa mucoasa uterina (endometrul). Produs de corpul luteal la inceputul sarcinii, el este in intregime secretat de placenta din saptamana 12. In timpul celor noua luni, dozarea sa permite testarea bunei activitati a placentei.
Daca nu poti ramane gravida, medicul iti poate prescrie un tratament pe baza de progesteron in a doua faza a ciclului. In mod similar, hormonul este propus in cazurile de pericol de nastere prematura.
Estriol - pentru un uter sanatos
Placenta secreta cantitati tot mai mari de estrogen (mai ales sub forma de estriol) pana la sfarsitul sarcinii. Acest aport incurajeaza proliferarea celulelor endometriale si cresterea uterului. Daca la inceput placenta are doar 6 cm lungime si aproximativ 50 de grame, la termen ea isi mareste de o mie de ori volumul initial si cantareste mai mult de 1 kg.
Hormonii alaptarii
Modificarea sanilor este unul din primele semne ale sarcinii. Sub actiunea combinata a progesteronului si estrogenului, sanii se schimba rapid in volum si aspect: glandele mamare si sfarcurile se maresc. Dintr-a cincea saptamana de sarcina, mai intra un hormon in scena: hormonul lactogen placentar, care stimuleaza cresterea si diferentierea glandei mamare.
La sfarsitul celei de-a 9-a luni, sanii sunt gata pentru alaptare sau... aproape gata. Sub efectul prolactinei, produsa de hipofiza, celulele glandulare incep sa secrete colostru. Acesta este primul lichid pe care il va suge copilul, laptele urcand doar incepand cu a treia zi de alaptare.
Fabricata in exces, prolactina deregleaza functionarea ovarelor si impiedica aparitia sarcinii. Dar nu iti fa griji: aceasta anomalie este reversibila cu tratament. In schimb, un deficit de prolactina impiedica aparitia lactatiei dupa nastere.
Ocitocina - in travaliu
Inainte de nastere, hipofiza fabrica si apoi elibereaza un hormon in sange. Acesta va actiona asupra cervixului si uterului, favorizand aparitia contractiilor. Ocitocina poate fi administrata si intravenos pentru a declansa artificial nasterea. Injectata inainte de nastere, ocitocina reduce riscul de hemoragie postpartum si ajuta uterul sa se micsoreze mai usor.
Daca vei aduce pe lume un bebelus voluminos, daca ai fibrom sau antecedente de hemoragie, medicii iti vor propune probabil o injectie cu ocitocina.
Autor: Nuage
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
Cuvinte si lacrimi
- person
"love isn't finding someone you can live with;it's finding someone you can't live without..."