Infectiile urinare in timpul sarcinii

Infectiile urinare in timpul sarcinii
  calendar_month        
Infectia urinara face referire mai exact la toate afectiunile ce au legatura cu vezica urinara, provocand inflamarea acesteia si simptomele specifice.

Infectiile vezicii urinare sunt determinate de o contaminare bacteriana.

Dupa contaminare, inflamatia vezicii aduce cu sine manifestari foarte neplacute, ca senzatia permanenta de mictiune, usturimi la mictiune si iritabilitate.

Simptomele cumulate conduc la afectiunea denumita cistita, destul de frecvent intalnita la femeile insarcinate.

Cistita netratata la timp prezinta risc crescut de complicatii, deoarece bacteria generatoare de infectie poate trece mai usor in uretere si apoi in rinichi.

Ajunsa la rinichi, poate declansa complicatii grave, care pot duce, din pacate, la avort spontan in cazul unei sarcini incipiente sau nastere prematura, in cazul sarcinii avansate.

Din ce cauza femeile insarcinate sunt mult mai predispuse la infectii urinare decat celelalte?

Explicatia este una medicala.




Nivelul ridicat de progesteron aflat in organismul femeii gravide relaxeaza muschii ureterelor, determinand in timp slabirea acestora, in timp ce uterul crescut in volum apasa pe uretere.

Iar in timp, bebelusul ce creste va impinge in peretele vezicii urinare, facand dificila eliminarea completa a urinei.

Durand astfel foarte mult procesul de trecere a urinei prin tractul urinar, bacteria responsabila de declansarea infectiei are mai mult timp la dispozitie pentru instalare si inmultire.

Din cauza acestor predispozitii catre infectiile urinare, una din analizele de inceput ale perioadei de sarcina este cea a urinei, pentru descoperirea eventualelor bacterii.

In cazul unui test negativ, sansele de dezvoltare a unei infectii urinare scad simtitor. In cazul contaminarii, tratamentul este cu antibiotice, administrat cu mari precautii insa, pentru a nu dauna fatului.

In afara de antibiograma, se efectueaza si un consult ginecologic si unul al secretiei vaginale, pentru depistarea unei eventuale infectii genitale, care de obicei intretine infectiile urinare.

De aceea, este extrem de important pentru orice femeie insarcinata sa acorde multa atentie oricaror manifestari clinice pe care le depisteaza la propriul organism.

Manifestari care, de regula, semnaleaza prezenta unor probleme ce pot fi mult mai usor rezolvate in cazul unui tratament instalat la timp.

Recomandari