Jumatate dintre romance nu isi planifica sarcina

Jumatate dintre romance nu isi planifica sarcina
  calendar_month        
48% dintre romancele din mediul urban raman insarcinate "din intamplare", releva un studiu recent realizat de Gallup Romania pentru Elevit Pronatal.

Conform studiului, care a urmarit sa afle cat de informate sunt romancele si ce fac pentru a avea o sarcina sanatoasa, doar 41% din femeile insarcinate sau care au nascut si-au planificat sarcina: si-au facut analize, si-au urmarit ovulatia, au luat vitamine. In acelasi timp, 48% recunosc faptul ca au ramas insarcinate "din intamplare", fara a acorda importanta perioadei de preconceptie.

O treime dintre femeile chestionate (34%) nu pot mentiona spontan nici un motiv pentru care este indicat consumul de suplimente nutritive cu acid folic in perioada de preconceptie, desi studiile au aratat ca asigurarea aportului de vitamine si minerale este vital pentru sanatatea fatului, putand reduce cu pana la 90% incidenta malformatiilor congenitale si ale defectului de tub neural la fat.

Peste trei sferturi dintre femei (76-78%) nu iau vitamine in faza de preconceptie si doar un sfert (26%) dintre femeile insarcinate si 12 % din cele care se pregatesc pentru sarcina stiu ca malformatiile congenitale pot fi prevenite prin consumul de multivitamine in timpul sarcinii. Dintre femeile insarcinate, 25% nu stiu de ce ar trebui sa ia multivitamine in aceasta perioada.

Nici analizele de sange nu sunt foarte "atractive" pentru viitoarele mamici. 69% dintre femeile aflate in perioada de preconceptie afirma ca isi fac sau isi vor face toate analizele inainte de a ramane insarcinate. Urmarind insa comportamentul efectiv, observam ca doar 38-43% din femeile insarcinate sau care au nascut recunosc ca au facut acest lucru.

Din esantionul de femei insarcinate sau devenite proaspete mamici, mai putin de jumatate (doar 45-46%) faceau controale periodice la medicul ginecolog, inainte de sarcina. Pe perioada sarcinii insa, ponderea femeilor care afirma ca merg la ginecolog in mod regulat creste la 82%.

Studiul realizat de Gallup Romania pentru Elevit Pronatal a urmarit evaluarea comportamentelor si atitudinilor femeilor legate de perioada maternitatii, cu accent special pe efectele consumului de multivitamine si suplimente nutritive in aceasta perioada.

Studiul a fost realizat pe fondul dezbaterilor nationale recente cauzate de rata in scadere a natalitatii din Romania, tara noastra urmand aceeasi tendinta de imbatranire a populatiei ca si restul Europei. Esantionul folosit este reprezentativ pentru femeile cu varsta intre 20 si 40 de ani din mediul urban, care intentioneaza sa-si planifice o sarcina, sunt insarcinate sau care au nascut in ultimele 2 luni. Rezultatele cercetarii arata ca romancele nu stau bine la capitolul informare si nu stiu sau nu se preocupa indeajuns de planificarea sarcinii.

"Cercetarea ne dezvaluie o discrepanta intre modelul ideal descris de respondente si cel real privitor la comportamentele si atitudinile predominante in perioada prenatala, perioada sarcinii si cea postnatala. Datele obtinute ne releva o lipsa de informare destul de acuta, privind rolul suplimentelor nutritive" a declarat Renate Nenciu, Engagement Manager la Departamentul Cercetari de Marketing din cadrul The Gallup Organization Romania.

Desi consumul de suplimente nutritive cu acid folic diminueaza nasterile premature si infertilitatea cauzata de alimentatia inadecvata, aspectele legate de mentalitate precum si o lipsa de informare destul de acuta reprezinta in continuare principalele cauze pentru natalitatea scazuta. La acestea se adauga numarul ridicat de avorturi provocate sau spontane si fertilitatea in scadere."Studiul initiat de Elevit evidentiaza o legatura foarte clara intre un complex de factori care tin de educatia si mentalitatea privitoare la sarcina si natalitatea scazuta din Romania. Acesta este unul din modurile prin care Elevit, lider de piata pe segmentul multivitaminelor dedicate femeilor aflate in perioada sarcinii si a alaptarii, se implica activ in promovarea si sustinerea unei natalitati sanatoase in Romania. In conditiile in care pe viitor in Romania vor trebui elaborate politici demografice speciale, cunoasterea gradului de informare a femeilor asupra perioadei maternitatii poate sugera directii de abordare concrete. Daca in 1998 Elevit Pronatal realiza in premiera in Europa un studiu prin care se urmarea efectul administarii de acid folic si multivitamine asupra sanatatii sarcinii, prin studiul realizat in Romania am urmarit sa aflam in ce masura informatia stiintifica a difuzat in randurile femeilor si care sunt aspectele asupra carora trebuie insistat. Aceasta cercetare va constitui un punct de plecare pentru derularea unor campanii de informare asupra riscurilor la care sunt expuse femeile in perioda prenatala, in timpul sarcinii si in timpul alaptarii precum si despre masurile care trebuie luate pentru a diminua aceste riscuri", a declarat Dana Handra, Marketing Manager Bayer Consumer Care Romania.

Elevit Pronatal, singurul medicament continand un complex de vitamine si acid folic a carui formula s-a dovedit clinic ca reduce major riscul aparitiei complicatiilor de sarcina, recomanda femeilor care se pregatesc sa devina mamici sa se adreseze medicului sau farmacistului pentru a afla ce trebuie sa faca pentru o sarcina cat mai sanatoasa.

Recomandari