Momentul potrivit pentru conceptie

Momentul potrivit pentru conceptie
  calendar_month        
Cand incerci sa ramai insarcinata, momentul potrivit este totul! Intelegerea ciclului menstrual este cel mai important lucru in conceptie!

Timing-ul este totul

In procesul de conceptie a bebelusilor e important sa stii cand si cat de des sa faci sex si sa fii in acelasi timp atenta la schimbarile fizice si emotionale care iti arata ca esti gata sa treci la actiune.

Primul pas este sa-ti intelegi ciclul menstrual. Un ciclu tipic dureaza 28 zile, iar ovulatia are loc in cea de-a 14-a zi a ciclului. Prima zi a ciclului este cea in care apare menstruatia, asadar majoritatea femeilor sunt fertile in cea de-a 14-a zi dupa ce a inceput sangerarea.

Dar ziua fertila depinde totusi de lungimea ciclului menstrual. Ovulatia are loc cu 14 zile inainte de inceperea menstruatiei, deci daca o femeie are un ciclu de 35 zile, ea va ovula in ziua 21.

Asadar, e o idee buna sa tii evidenta ciclului mentrual cand incerci sa faci un bebelus. Noteaza data inceperii si data de sfarsit a ciclului si apoi numara 14 zile de la final. Astfel afli ziua de ovulatie.

Alte semne

Nu numai ciclul menstrual iti ofera indicii asupra perioadei de ovulatie, ci mai sunt si alti indicatori.

Exista 3 indicii corporale care te anunta ca esti pregatita pentru conceptie: modificarile mucoasei cervicale, cresterea temperaturii bazale si cateva simptome corporale.

Cand esti la ovulatie vei observa mucoasa cervicala, de obicei cand mergi la toaleta. Consistenta ei este cea a albusului de ou, este transparenta si alunecoasa, si e mai abundenta ca de obicei. Aceasta mucoasa este prezenta in colul uterin, pentru a preveni trecerea din vagin catre cavitatea uterina, insa la ovulatie ea se desprinde de col, lasand sperma sa treaca bariera si sa ajunga la ovul.

Temperatura bazala se schimba si ea la data ovulatiei. La ovulatie, temperatura creste semnificativ si ramane mai mare pe toata perioada ciclului. Conceptia este maxima cu 2-3 zile inaintea cresterii temperaturii.

In ultimul rand, modificarile dispozitiei, libidoului si insomniile sunt si ele simptome ale ovulatiei. Libidoul femeii se mareste cand nivelul de estrogen creste. Asculta-ti corpul!

Sex - cat de des?

Acum ca te-ai lamurit cu ziua de ovulatie, e important sa stii ca nu trebuie sa faci sex doar in acea zi. Sperma trebuie sa astepte eliberarea ovulului, deci nu trebuie sa faci sex pentru prima data in ziua a 14-a.

Daca un cuplu face sex de doua sau mai putine ori pe saptamana, sansele de conceptie vor fi mai mici decat ale unui cuplu care se iubeste de trei sau mai multe ori pe saptamana. Si totusi, mai mult nu inseamna neaparat mai bine. Nu e nevoie sa faceti sex in fiecare noapte: o data la 2-3 zile este perfect.

Asadar, daca ai un ciclu de 28 zile, se recomanda sa faci sex in zilele 8, 9 sau 10, apoi din 2 in doua zile, dar neaparat in ziua a 14-a (sau in ziua ovulatiei, daca ciclul este mai lung de 28 zile). Incepeti sa faceti sex cand apare mucoasa cervicala si continuati in zilele apropiate ovulatiei.

Sansele cele mai mici de a ramane insarcinata sunt cu 5 zile inainte si dupa ovulatie.

Recomandari