Nasti prin cezariana? Afla riscurile si beneficiile!

Nasti prin cezariana? Afla riscurile si beneficiile!
  calendar_month        
Nasterea prin cezariana este la mare moda printre gravidele moderne. Desi este lipsita de durerile chinuitoare ale nasterii vaginale, are si ea dezavantajele ei.

Fiind o interventie chirurgicala, cezariana prezinta riscurile asociate oricarei operatii, dar si recuperarea mai lunga dupa nastere, spre deosebire de nasterea naturala. Afla si alte beneficii si riscuri ale acestui tip de nastere si ia cea mai buna, dar si sigura, decizie pentru tine!

Avantajele/Beneficiile nasterii prin cezariana

Primul avantaj al nasterii prin cezariana este ca stii in prealabil cand vei naste. Spre deoasebire de nasterea vaginala, cea prin cezariana se poate programa.

Poate cel mai important beneficiu de care ai parte la nastere este lipsa durerilor din timpul contractiilor specifice travaliului sau nasterii naturale. La fel ca orice gravida, ai face orice pentru a nu trece prin chinurile la care este supus corpul tau la nastere, iar cezariana este cea mai "confortabila" metoda.

Cezariana te scapa de riscul epiziotomiei sau ranilor si leziunilor produse in zona vaginala in timpul nasterii naturale. Poti necesita cusaturi sau copci in zona dintre vagin si perineu.

Eviti incontinenta urinara care apare de foarte multe ori dupa nasterea naturala , acele scapari de urina care au loc pana la momentul recuperarii totale.

Un alt avantaj al nasterii prin cezariana este ca zona vaginala nu este afectata deloc si eviti riscul unei afectiuni destul de intalnite in cazul in care nasti un copil de dimensiuni mari: vaginul largit. Aceasta afectiune conduce la insatisfactia sexuala atat a ta, cat si a partenerului.

Cezariana scade riscul de prolaps uterin in viitor (alunecarea uterului in vagin).

Riscuri/complicatii ale nasterii prin cezariana

Chiar daca scapi de durerile nasterii naturale, nu inseamna ca nu o experimentezi deloc. Treci printr-o interventie chirurgicala si cusaturi care vor crea un disconfort fizic destul de mare.

Recuperarea este mai lunga. In timp ce recuperarea dupa nasterea vaginala este de numai cateva saptamani, in cazul cezarianei dureaza si 6 luni pana cand cicatricea se vindeca total.

Infectiile sunt cel mai crescut risc dupa operatie. Chiar daca se iau toate masurile de prevenire a infectiilor inainte de inceperea interventiei, aproape 8% din femeile care trec prin cezariana tot mai sufera de o infectie postoperatorie.

Orice operatie creste riscul aparitiei cheagurilor de sange, complicatii care iti pot pune probleme serioase de sanatate.

Cezariana se face numai prin anestezie, iar efectele secundare ale acesteia pot fi neplacute sau pot crea complicatii - probleme de respiratie, hipotensiune arteriala, greata, ameteli, dureri de cap etc.

Riscul de depresie postnatala este mai crescut la gravidele care trec prin cezariana. Specialistii sustin ca depresia postpartum apare la 1 din 5 mamici care nasc prin cezariana.

Cezariana lasa urme inestetice pe corp - cicatricea operatiei va ramane toata viata, chiar daca odata cu trecerea timpului, este mai putin vizibila.

Un alt dezavantaj al operatiei este disconfortul digestiv pe care-l creeaza timp de cateva zile dupa nastere - tranzit intestinal lent, balonare, distensie abdominala etc.

Si sanatatea sau dezvoltarea bebelusului este afectata in urma operatiei de cezariana - leziuni fetale, probleme respiratorii, boli imunologice, nedezvoltarea unor organe.Se pare ca atasamentul afectiv mama-bebe este mai slab dezvoltat in urma cezarianei decat in cea naturala.


Autor:Daniela Ganciu

Sursa: Foto: cdn.sheknows.com

Recomandari

Newsletter Ele.ro

pagini lipsa
  • person

    "va puteti plimba pe oricare dintre alei , dar daca veti ajunge la inima mea calcati cu grija"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right