Peridurala - ce trebuie sa stii?

Peridurala - ce trebuie sa stii?
  calendar_month        
Astazi, doua femei din trei nasc vaginal cu ajutorul anesteziei peridurale. Tu mai eziti? Avantaje, contraindicatii, efecte secundare: iata raspunsurile la intrebarile tale!

De ce o peridurala?

Peridurala blocheaza transmiterea influxului dureros rezultat prin contractia uterului si progresia bebelusului spre iesire.

Cand se realizeaza peridurala?

Imediat dupa ce colul uterin s-a dilatat 2-3 cm.

Contraindicatii

Toate femeile pot beneficia de peridurala, cu exceptia acelora care au febra, au probleme cu coagularea sangelui, au o infectie pe spate (de exemplu, un furuncul) in momentul nasterii. Peridurala este de asemenea contraindicata in caz de tulburari neurologice. Cu cateva saptamani inaintea nasterii este necesara o discutie cu anestezistul, pentru a discuta despre posibilitatea nasterii cu peridurala.

Cum se face anestezia peridurala?

Dupa ce se face o mica anestezie locala, anestezistul introduce acul intre a treia si a patra vertebra lombara, pentru a atinge spatiul peridural. Apoi el introduce un cateter prin care injecteaza produsul anestezic si scoate acul.

Totul se face sub controlul tensiunii arteriale a mamei si al ritmului cardiac al bebelusului. Inainte, gravidei i se pune si o perfuzie intravenoasa pentru a trata eventualele modificari ale tensiunii arteriale ce pot fi provocate de peridurala.

Peridurala doare?

In general, nu. Gravida simte o presiune puternica in josul spatelui, ca o usoara durere ce se estompeaza foarte repede, compensata de disparitia durerilor specifice contractiilor.

Inainte de montarea cateterului ce va difuza produsul analgezic, anestezistul va insensibiliza aceasta parte a spatelui cu un ac minuscul.

Cat timp dureaza realizarea anesteziei peridurale?

Procedura are o durata totala de cateva minute. Efectul anestezic se face simtit in 10-15 minute dupa realizarea periduralei.

Riscurile anesteziei

Dupa peridurala pot aparea dureri de cap pasagere sau dureri lombare. Complicatiile mai grave sunt rare.

Pentru bebelus nu exista niciun risc, deoarece doza de produs anestezic este prea mica pentru a-l afecta cu ceva.

Riscul de paralizie dupa o peridurala nu exista, deoarece anestezia se face departe de maduva spinarii, unde se afla radacinile nervoase.

Autor: Nuage

Recomandari