Pierderea sarcinii

Pierderea sarcinii
  calendar_month        
Daca recuperarea fizica dupa un avort spontan nu presupune prea mari complicatii medicale, recuperarea psihica reprezinta un proces mult mai indelungat si mai dificil pentru femeie.

Ce este avortul spontan?

Avortul spontan este incetarea unei sarcini intr-un mod abrupt.

Eveniment destul de des intalnit, el poate interveni in primele stadii ale evolutiei sarcinii, de obicei inainte de 20 de saptamani de sarcina. Din aceasta cauza sansele de supravietuire ale fatului sunt practic inexistente.

Din cauza perioadei destul de timpurii in care se produce, femeia uneori nici nu stie ca era insarcinata, iar modul in care afla reprezinta in sine un alt soc.

Tipuri de avort spontan

Complet
Complet este denumirea data avortului spontan atunci cand in urma lui sunt eliminate din organismul femeii gravide toate produsele de conceptie.

Incomplet
Un avort spontan se poate produce foarte rapid, iar in uterul femeii pot ramane mici resturi ale fetusului.

Sac embrionar gol
I se spune "sac embrionar gol" situatiei in care sacul gestationar se dezvolta in mod corespunzator, insa produsul embrionar este absent sau inceteaza sa se dezvolte intr-un stadiu incipient al sarcinii.Avortul intarziat
Aceasta situatie apare atunci cand embrionul sau fatul (depinde de cat de avansata era sarcina) au decedat, insa nu s-a produs avortul inca.

Avortul septic
Reprezinta situatia medicala grava in care resturi din embrion / fat, in urma unui avort incomplete, raman in interiorul corpului mamei si se infecteaza.

Gravitatea situatiei o plaseaza printre cele cu risc crescut de deces.

Simptomele unui avort spontan si depistarea unei astfel de situatii

Cel mai comun simptom al producerii unui avort spontan este sangerarea. Statisticile au sugerat faptul ca mai mult de jumatate din femeile care apeleaza la internarile de urgenta pentru sangerarile din timpul sarcinii au drept cauza un avort spontan.

El poate fi detectat cu ajutorul examinarii ecografice sau prin controlul HCG (hormonul chorionic gonadotropin).

In cazul in care exista istoric de avort spontan anterior sarcinii prezente, este de preferat o monitorizare cat mai atenta a gravidei pe toata perioada noii sarcini.

Recuperarea fizica dupa avort spontan

Modul cum va decurge recuperarea fizica dupa un avort spontan depinde in foarte mare masura de stadiul in care era sarcina. Astfel, poate dura de la cateva zile pana la cateva luni. Urmarile la nivel fizic sunt urmatoarele:

sangerare vaginala, asemanatoare sangerarii obisnuite menstruale, care poate dura pana la o saptamana dupa producerea avortului spontan.
menstruatia urmatoare va aparea de abia dupa o luna.
usoare dureri abdominale, similare crampelor obisnuite din timpul perioadei menstruale, cu durata de maxim 3-4 zile dupa avort.
discomfort la nivelul sanilor, manifestat prin dureri usoare sau tumefiere.

Recomandari