Prima vizita la ginecolog a gravidei: la ce sa te astepti?

Prima vizita la ginecolog a gravidei: la ce sa te astepti?
  calendar_month        
Imediat cum ai aflat ca esti insarcinata, programeaza-ti prima vizita la ginecolog pentru a incepe cat mai devreme ingrijirile prenatale.

Majoritatea doctorilor programeaza prima vizita a gravidei in cea de-a opta saptamana de sarcina.

Prima vizita la ginecolog e si cea mai lunga

La prima intalnire cu ginecologul trebuie sa mergi si cu partenerul. Acum e momentul sa puneti multe intrebari si sa fiti ochi si urechi la raspunsuri.

Multe intrebari

Nu doar tu vei avea intrebari, si ginecologul te va chestiona. El are nevoie sa stie istoricul tau medical, detalii privind ciclul menstrual, ce metoda contraceptiva ai folosit pana sa ramai gravida, daca ai mai fost insarcinata inainte, daca ai pierdut vreodata o sarcina, daca suferi de alergii sau de vreo alta boala.

Adu o lista cu medicamente, ceaiuri si suplimente pe care le iei. Doctorul trebuie sa fie informat si despre eventualele boli genetice din familie. Fii sincera cu medicul, chiar daca se ating subiecte sensibile, precum avortul sau folosirea drogurilor.

Data nasterii

Ginecologul calculeaza la prima vizita data la care vei naste. El va incepe fie sa numere 40 saptamani de la inceputul ultimului ciclu menstrual, fie sa adauge 7 zile la ultima zi a ultimului ciclu si sa scada 3 luni.

Examenul fizic

La prima vizita se face control ginecologic, dar se investigheaza si alti parametri: tensiunea, inaltimea, greutatea, se examineaza sanii, vaginul si colul uterin pentru a observa o eventuala infectie sau anormalitate. Se face si un test Papanicolau, un test de urina si analize de sange, putandu-se opta si pentru un test HIV.

Ingrijirea viitoarei mamici

Ginecologul iti poate prescrie vitamine prenatale si va discuta cu tine chestiuni de nutritie si cateva limitari (de calatorie si de mediu).

Urmatoarele vizite

Urmatoarele vizite nu vor mai fi atat de cuprinzatoare ca prima. Vei merge la medic la un interval de 4-6 saptamani in primul trimestru. Medicul te cantareste de fiecare data si iti verifica tensiunea. Examenul pelvin nu se mai face pana cand sarcina este deja avansata. La finalul primului trimestru vei putea sa auzi cele dintai batai de inima ale bebelusului tau.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

London Salon
  • person

    "cea mai frumoasa culoare din lume este cea care ti se potriveste - coco chanel"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right
Abey
Shop Ele.rochevron_right