Sarcina ectopica

Sarcina ectopica
  calendar_month        
Sarcina ectopica este sarcina in care ovulul fecundat se dezvolta in afara uterului, de obicei in unul dintre cele doua tuburi falopiene. Daca un tub nu este functional 100%, indiferent din ce motive, ovulul fertilizat s-ar putea sa nu ajunga niciodata in uter. Rareori se intampla ca o sarcina ectopica sa treaca de 8 saptamani.

Un diagnostic dificil de stabilit
Simptomele frecvente sunt dureri ale abdomenului inferior, de obicei doar intr-o parte a abdomenului, ameteala sau stare de greata, slabiciune fizica, si uneori dureri ale umerilor sau ale rectului. Daca tubul falopian se rupe, durerea si uneori chiar sangerarea interna pot fi atat de intense incat duc la lesin. Este foarte important sa se inteleaga ca sarcina ectopica pune in pericol viata femeii insarcinate.


Desi sarcina ectopica este cunoscuta inca din secolul al X-lea, ea este foarte greu de diagnosticat, uneori fiind nevoie de teste cu ultrasunete sau laparoscopie. Daca suspectezi ca ai o sarcina ectopica, mergi de urgenta la doctor sau la un serviciu de urgente medicale, pentru ca aceasta stare se agraveaza foarte repede. Unerori tratamentul este medicamentos, alteori solutia este chirurgicala.


Rata sarcinilor ectopice a crescut foarte mult intre 1970 si 1990, in parte din cauza efectelor negative asupra sistemului reproductiv al femeii ca urmare a infectiilor cu transmitere sexuala, in general clamidia si gonoreea, dar si din cauza inflamarii pelviene, care se transmite uneori, dar nu intotdeauna, pe cale sexuala.

Cauze posibile

Posibile cauze ale sarcinii ectopice pot fi sarcinii similare anterioare, utilizarea dispozitivelor contraceptive interne, diferitele interventii chirurgicale asupra abdomenului sau pelvisului, sau o sterilizare nereusita. Riscurile asociate sarcinii ectopice includ medicamentele pentru fertilitate, fumatul, fertilizarea in vitro, si uneori transferul intrafalopian de gameti.


Nu reprezinta factori care influenteaza sarcina ectopica varsta mamei, numarul de nasteri, istoricul avorturilor sau a sarcinilor pierdute. Consecintele sarcinii ectopice depind de numeroi factori, si variaza de la lipsa oricarei urmari asupra tuburilor falopiene, pana la necesitatea indepartarii complete a tubului falopian rupt sau cu probleme. In general, femeile care au avut o sarcina ectopica sunt mai predispuse la a avea o a doua sarcina ectopica, in plus au o sansa de 20 la 40% de a suferi de inefrtilitate.


Desi numai 2% din femeile insarcinate au o sarcina ectopica, acest tip de sarcina este si cel cu cea mai mare rata de mortalitate la femeile insarcinate in cel mult trei luni.


Atentie! Acest articol este informativ. Va rugam consultati intotdeauna medicul.

Recomandari