Sarcina fara embrion (cu ou clar) - fenomenul fara bebe

Sarcina fara embrion (cu ou clar) - fenomenul fara bebe
  calendar_month        
Termenul de ou clar, impropriu, simbolizeaza de fapt imaginea de vid sau transparenta care se vede in ecografie.

Fenomenul se datoreaza unei malformatii in dezvoltarea embrionara. Femeia are toate simptomele unei sarcini normale - intreruperea menstruatiei, dezechilibre hormonale, transformari fizice - dar de fapt e vorba de o sarcina falsa.

Placenta, cordonul ombilical si membranele se formeaza chiar si in absenta embrionului, avand chiar un aspect de sarcina, insa bebelusul lipseste.

Urmarea logica a oului clar este respingerea precoce a "pseudo-sarcinii", adica un avort spontan. Acesta are loc odata cu pierderea unei parti din partea interioara a uterului (endometru), cum se intampla si in cazul menstruatiei, cu singura diferenta ca acum exista si contractii uterine.

In unele cazuri, respingerea oului clar nu se face in mod automat. Este deci necesara interventia chirurgicala, deoarece sarcina fara embrion poate determina hemoragii interne. Metoda folosita se numeste Karman, prin care se aspira produsul intrauterin. Aceasta metoda, spre deosebire de cea veche, in care se rascheta uterul si femeia ramanea uneori sterila, este mai putin agresiva.

Consecinte psihologice

Mama trebuie sa inteleaga fenomenul. Dupa avort, modificarile hormonale suferite de femeie sunt aceleasi ca si cele dupa o nastere, asadar poate aparea depresia. Iar examenele medicale necesare pentru elucidarea cauzei sarcinii cu ou clar ii permit femeii sa viseze din nou la o sarcina.

Concluzia

Respingerea oului clar este total compatibila cu derularea normala a unei sarcini ulterioare. Uneori insa exista anomalii permanente, ce duc la avorturi repetitive care trebuie diagnosticate si apoi tratate.

Autor: Nuage

Recomandari