Sarcina pe saptamani: Ce trebuie sa stie o viitoare mamica

Sarcina pe saptamani: Ce trebuie sa stie o viitoare mamica
  calendar_month   update 02 Oct 2024, ora: 14:25   photo_cameraGettyimages.com    
Pentru a te îngriji corespunzător atunci când ești însărcinată și a te asigura că fătul se dezvoltă sănătos, este important să știi cum are loc evoluția sarcinii pe săptămâni. Deși majoritatea viitoarelor mămici numără lunile de sarcină, medicul va folosi mai des noțiunea de săptămâni și trimestre. Află care sunt caracteristicile acestora și cum să ai grijă de tine.

Cum afli în ce săptămână se află sarcina ta?

Acest aspect se calculează în funcție de prima zi a ultimei tale menstruații sau de data concepției, dacă o cunoști. De asemenea, medicul îți poate oferi aceste informații după realizarea unor ecografii, judecând după dimensiunile fătului. O sarcină la termen este compusă din 40 de săptămâni, împărțite în trei trimestre. Fiecare dintre acestea durează în jur de 3 luni. Astfel, iata evoluția sarcinii pe săptămâni:

Primul trimestru de sarcină - săptămânile 1-13

Această perioadă este esențială pentru dezvoltarea unui făt sănătos, așa că medicul va recomanda o serie de analize de bază. Ele se numesc teste de screening și constau într-o serie de analize de sânge, ecografii și amniocenteză (recoltarea de lichid amniotic din uter) cu ajutorul cărora se pot depista diferite anomalii ale fătului, precum sindromul Down.

În această perioadă, poți avea de-a face cu stări de greață, în special dimineața. Pentru a le combate, este recomandat să consumi alimente bogate în vitamina B6, precum banane, orez, somon sau iaurt grecesc. Altă substanță esențială pentru gravide este acidul folic, care susține dezvoltarea sănătoasă a sistemului nervos a fătului, sau fierul, nutrient cu numeroase beneficii pentru organism.

Al doilea trimestru de sarcină - săptămânile 14-25

În acest trimestru, fătul se va dezvolta foarte mult, atingând aproximativ 30 cm și 500 g. De asemenea, va începe și formarea scheletului, a pielii, părului, unghiilor, genelor, sprâncenelor, precum și a altor celule din corp. La acest stadiu, micuțul va putea percepe sunetele din exterior și va începe să deprindă o serie de funcții, precum înghițitul.

Întrucât dezvoltarea osoasă are loc în această perioadă, este recomandat să incluzi în dieta ta alimente bogate în calciu și vitamina D. Susține-i și dezvoltarea cerebrală consumând mulți acizi grași omega 3. Betacarotenul este bun pentru organismul tău, dar asigură-te că iei rezervele din alimente precum morcovi, portocale, spanac sau broccoli.

Al treilea trimestru de sarcină - săptămânile 26-40

Această perioadă este una destul de dificilă din punct de vedere fizic pentru viitoarea mămică. Pe măsură ce crește burta, vei avea de-a face cu dureri de spate și, odată cu avansarea sarcinii către ultimele săptămâni, vor apărea și contracțiile, insomniile, palpitațiile, urinarea frecventă sau umflarea picioarelor.



Creșterea bebelușului va continua până acesta va atinge, înainte de naștere, aproximativ 50 cm și peste 3 kg. Trimestrul al treilea este caracterizat de dezvoltarea tuturor organelor și pregătirea fătului pentru viața extrauterină.

Pentru a avea mai multă energie în această perioadă grea, este recomandat să adaugi un surplus de 200 de calorii la alimentația ta obișnuită. Un nutrient esențial în această perioadă este vitamina K, foarte importantă în coagularea sângelui și în procesul de alăptare. O poți găsi în broccoli, fasole verde sau pepene.

Dacă ești conștientă de schimbările suferite de făt în timpul fiecărei săptămâni și trimestru de sarcină, vei putea aborda o dietă și îngrijire care să susțină dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. Mergi la medic regulat și respectă sfaturile acestuia, pentru a preveni orice altă problemă care ar putea apărea.


Recomandari