Schimbarile emotionale prin care trece gravida in timpul sarcinii

Pe masura ce sarcina avanseaza spre lunile de mijloc, emotii variate ies la suprafata atat din partea gravidei cat si din partea partenerului ei (daca acesta exista).
Majoritatea femeilor devin mai echilibrate sentimental, adica sunt mai calme si isi accepta graviditatea si toate procesele aferente acesteia pe masura ce sarcina avanseaza. Acest lucru se datoreaza adaptarilor uimitoare din punct de vedere hormonal si fizic care au loc in primele 12 saptamani de sarcina.
Totusi, alte femei sunt cuprinse de nesiguranta sau de nemultumire in legatura cu schimbarile ce devin din ce in ce mai evidente ale propriului corp. Cu toate ca majoritatea partenerilor sunt incantati de aceste schimbari, considera ca este dificil sa isi ajute sotiile sa se simta in continuare frumoase, iubite si apreciate.
Gravida poate experimenta momente neprevizibile de plans, fara aparent motiv, dar corelate cel mai des cu vulnerabilitati relationale. Aceste vulnerabilitati se pot manifesta sub forma necesitatii de a simti partenerul mai apropiat sau a asteptarilor ca acesta sa depuna mai multe eforturi de a hrani relatia. Unele femei resimt frici nefondate precum acelea de a fi parasita sau ca isi pierd partenerul (mai ales in timpul viselor).
Aceste sentimente va pot lua prin surprindere si va pot determina necesitatea de a avea parte de mai multe gesturi de iubire si tandrete (nu neaparat de natura sexuala) ca o cale de confirmare sau consolidare a relatiei. Femeile se pot simti vulnerabile datorita multor aspecte necunoscute despre sarcina, travaliu si nastere.
Este important ca femeia sa aiba incredere in propriile forte, sa stie ce are de facut pentru ca sarcina sa evolueze frumos si cum sa reactioneze atunci cand instinctul o face sa simta ca ceva nu e in regula, sa stie ca Dumnezeu si natura au sadit in fiecare femeie toate instinctele si procesele fiziologice necesare pentru o nastere naturala frumoasa, sa aiba incredere ca atunci cand se va naste bebelusul va sti cum sa il ingrijeasca si sa il ocroteasca, iar daca va avea nevoie, poate apela la persoane sau cunostinte de la care sa primeasca sprijin si indrumari.
Pentru aceasta sunt foarte utile discutiile cu alte gravide si proaspete mamici, sa citeasca carti si articole care trateaza evolutia sarcinii si nasterea, sa se inscrie in grupuri de discutii tematice pe forumuri de mamici, sa isi creeze o relatie bazata pe incredere si prietenie cu un medic.
Al doilea trimestru de sarcina poate sa aduca mult entuziasm pentru ambii viitori parinti si mai ales semnele fizice care fac vizibila sarcina, mai ales primele miscari ale bebelusului. Pentru femeie, aceste senzatii vagi se transforma in miscari puternice si din ce in ce mai frecvente, numite lovituri, ce sunt traduse de mama ca semne de buna dezvoltare si mai ales constientizarea prezentei bebelusului.
Pentru partener este emotionant sa vada cum abdomenul sotiei sale care creste incetul cu incetul stiind ca inauntrul este propriul copil, dar mai ales sa simta sau sa vada primele miscari. Acestea il ajuta sa constientizeze cat de reala este sarcina si ii activeaza instinctele paterne.
In al treilea trimestru greutatea abdomenului, oboseala si nerabdarea de a va tine bebelusul in brate sunt declansatoarele celui mai intens cocktail emotional resimtit de viitoarea mamica, iar atunci cand comunicarea dintre parteneri e deficitara acestea pot declansa episoade de depresie ce ar trebui cu siguranta evitate, intrucat pot declansa travaliul prematur.
Nesiguranta privind nasterea pot fi cu usurinta depasite consultand materiale, participand la intruniri de mamici sau consultand medici specialisti care sa va raspunda intrebarilor si temerilor. De asemenea conceperea unui plan de nastere impreuna cu partenerul si mai apoi cu medicul curant sporeste considerabil senzatia de siguranta, atat de necesara gravidei, si confortul emotional pentru parteneri.
Pregatirea rationala pozitiva, corecta este esentiala in mentinerea stabilitatii emotionale.
Alte articole despre