Testul de sarcina - ghid de utilizare

Testul de sarcina - ghid de utilizare
  calendar_month        
Ti-a intarziat putin ciclul, ai senzatia de sani umflati: crezi ca esti insarcinata ? Pentru a fi sigura, fa-ti un test urinar de sarcina. E simplu de facut si cu fiabilitate 99%. Iata cateva explicatii despre modul de functionare si utilizare a testului de sarcina!

Testul de sarcina - cum functioneaza?

Fie ca se prezinta sub forma de banda, caseta sau stilou, testul de sarcina contine anticorpi ce permit detectarea in urina a prezentei unui hormon specific sarcinii, gonadotropina corionica sau beta-hCG.

Acest hormon este secretat de celulele ovulului fecundat pentru a-l ajuta sa se implanteze si sa ramana fixat de membrana uterina. Tot acest hormon mentine secretiile ovariene pentru a impiedica revenirea ciclului menstrual.

Cantitatea de beta-hCG se dubleaza la fiecare 2-3 zile in primele 6 saptamani de sarcina, iar o parte este eliminata prin urina.

Cand se poate face testul de sarcina ?

Hormonul beta-hCG se detecteaza dupa ziua a 8-a de la fecundare. Cel mai bine e sa astepti 10 zile dupa raportul sexual neprotejat sau cateva zile de intarziere presupusa a ciclului (minimum trei zile). In acest moment nivelul de hCG este destul de ridicat in urina pentru a fi detectat.

Fa testul de urina dimineata, imediat dupa ce te trezesti, deoarece atunci urina este cea mai concentrata.

Cum il utilizezi?

Totul depinde de modelul de test utilizat. Testele in forma de stilou se pun direct sub jetul de urina, in timp ce acelea sub forma de banda sau caseta necesita utilizarea unei pipete si a unui recipient curat de colectare a urinei.

Dupa 5 minute, raspunsul apare sub forma unor dungi colorate: 2 dungi daca testul e pozitiv si 1 daca nu esti gravida. Rezultatele se citesc la 5-10 minute dupa realizarea testului.

Astazi, unele teste de sarcina sunt capabile si sa indice cat de avansata este sarcina.

Sunt fiabile?

Testele urinare sunt fiabile in proportie de 99%, atunci cand sunt utilizate corect. Insa diagnosticul de sarcina se confirma intotdeauna prin analiza de sange. Doar aceasta poate calcula corect concentratia de hCG si indica cu precizie data fecundarii ovulului. In sange, concentratia de 25 unitati de hCG, ce permite diagnosticarea sarcinii, este atinsa dupa a 6-a zi de fecundatie.

Cat costa un test de sarcina?

Testele de sarcina costa de la 7 lei pana la 20 lei, in functie de tip si de firma producatoare.

Autor: Nuage

Recomandari