Tesuturile grase de la nivelul ovarelor afecteaza fertilitatea!

Tesuturile grase de la nivelul ovarelor afecteaza fertilitatea!
  calendar_month        
Stilul de viata, regimul alimentar, gradul mai mare sau mai mic de activitate fizica - toti acestia sunt factori decisivi in capacitatea de a aduce pe lume un copil.

Daca bunicile noastre au crescut cu ideea ca femeia fertila este cea "zdravana" si cu convingerea ca "ce este gras, e si frumos", realitatea este cu totul alta.

Femeile supraponderale s-ar putea confrunta cu probleme de conceptie din pricina tesuturilor grase de la nivelul ovarelor, sustine o noua cercetare.

Din acelasi motiv, femeile care sufera de obezitate si diabet se lupta cu probleme de fertilitate , iata de ce specialistii te sfatuiesc sa eviti kilogramele in plus daca vrei un bebelus sanatos.

Cum s-a ajuns la aceasta concluzie?

Studiul a fost efectuat utilizand ovule de vaca, ce au fost expuse unor concentratii ridicate de acizi grasi saturati.

Cercetatorii au descoperit ca embrionii formati din ovulele care au intrat in contact cu grasimile nocive prezentau celule mai putine si au suferit schimbari in activitatea metabolica si genetica.

Profesorul Jo Leroy de la Universitatea Antwerp din Belgia sustine ca specialistii din lumea medicala cunosteau deja faptul ca nivelul acizilor grasi poate afecta dezvoltarea ovulelor in ovar, insa abia acum s-a putut observa pentru prima oara impactul lor negativ asupra supravietuirii embrionului.

Prin urmare, ai grija ca greutatea ta sa fie una normala inainte sa te hotarasti asupra aducerii pe lume a unui copil.

Ovulul si grasimea aparatului reproducator

Constatarile studiului descris mai sus au fost facute cunoscute in publicatia Public Library of Science ONE.

Embrionii care au cea mai mare predispozitie spre o sarcina sanatoasa si de succes prezinta un ritm metabolic mai lent si mai putin activ, sustin oamenii de stiinta.

Cand ovulele au fost expuse unor nivele inalte de acizi grasi, embrionii rezultati au avut o activitate crescuta a aminoacizilor din metabolism, alterandu-se altfel consumul de oxigen, glucoza si lactoza.

Cu toate ca grasimile nu au impiedicat diviziunea ovulelor in stadiul de doua celule, multiplicarea acestora ulterioara a fost redusa in mod semnificativ.

Atentie la grasimea ascunsa!

Cercetarea ne reaminteste despre pericolul obezitatii ascunse, adica grasimea pe care nu o vezi pe corpul tau in atat de mare masura pe cat ea exista in interiorul organismului.

Iata de ce, orice femeie aflata la varsta potrivita pentru conceptie trebuie sa se mentina in forma atat in exterior, cat si in interior.

Ideal ar fi ca o femeie sa aiba grasime circa 22-25% din greutate. Mai mult decat atat, daca depasesti greutatea ideala cu mai mult de 20%, corpul tau va produce prea mult estrogen si prea multi hormoni masculini, ceea ce va duce la infertilitate.

Daca totusi procentul scade sub 19%, femeia va avea probabil probleme in a mentine ovulatia.

Initiatorii studiului intentioneaza sa atraga fondurile necesare pentru a repeta experimentul utilizand ovule umane.

Totodata, acestia doresc sa afle daca expunerea ovulelor la niveluri inalte de acizi grasi determina dezvoltarea unor disfunctii si dupa nastere.

Autor: Adelina Dobrin

Recomandari