Tratamente pentru infertilitate

Tratamente pentru infertilitate
  calendar_month        
Din pacate tot mai multe persoane, din motive mai mult sau mai putin cunoscute, sunt private de dreptul fundamental al fiecarei fiinte vii, acela de a aduce pe lume un copil si de a se bucura de experienta numita maternitate.

Ce este infertilitatea?
Infertilitatea reprezinta incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil, de regula dupa un an de contact sexual neprotejat, sau incapacitatea femeii de a duce la termen o sarcina care sa se finalizeze cu nasterea unui copil viu.

Pentru indeplinirea acestei dorinte trebuie sa aiba loc, in conditii optime, o succesiune de evenimente:

o maturare perfecta a ovulului dupa un timp de ovulatie bine determinat
o fecundare reusita, realizata de catre un spermatozoid normal si viabil
o implantare reusita a embrionului intr-o mucoasa uterina pregatita hormonal si structural pentru noua schimbare ce urmeaza sa se produca

Punctele de plecare pentru ca toate acestea sa se realizeze in cele mai bune conditii sunt reprezentate de o structura celulara si un material genetic normal al celor doi gameti (ovulul si spermatozoidul), de o buna permeabilitate a cailor anatomice prin care cei doi gameti intra in contact, o mucoasa uterina in care se produce implantarea embrionului bine pregatita si, nu in ultimul rand, de un sistem imunitar matern capabil sa recunoasca embrionul ca fiind o structura "proprie", pentru ca pe parcursul sarcinii sa nu apara probleme care sa interfere cu dezvoltarea normala a fatului.

Cine are nevoie de medicatie pentru infertilitate?
Medicatia folosita in tratamentele pentru infertilitate are rolul de a stimula dezvoltarea si eliberarea ovulului din ovar si in acelasi timp de sprijinire a ovulatiei si mentinere a sarcinii.

Medicatia se ia ori cand apar probleme de ovulatie, ori cand se doreste doar sprijinirea procesului gestational.

Medicamente care induc ovulatia

Clomifen citrat
Medicamentul cunoscut sub denumirea de Clomid sau Serophene are ca principala functie aceea de a bloca glanda pituitara in depistarea hormonului estrogen.

El se prezinta sub forma de comprimate si se administreaza timp de 5 zile, una pe zi, inaintea ciclului menstrual. Doza este crescuta lunar pana la ameliorarea problemelor si se mai poate continua apoi cateva luni, pentru stabilizare.

Contraindicatiile apar la pacientele cu disfunctie ovulatorie dovedita iar in cazul insuficientei hipofizare primare tratamentul este insuficient.

Gonadotropinele
Prezentandu-se in forma de hormoni sub denumirea de Follistim sau Gonal-F, gonadotropinele sunt de fapt exact acei hormoni eliberati de glanda pituitara odata cu producerea unui ovul gata de fecundare, doar ca el este administrat in doze mult mai mari.

Tratamentul este destul de costisitor si se intinde pe parcursul a mai multe luni, el nefiind nici lipsit de complicatii, printre care amintim chisturile ovariene, sindrom de hiperretentie de lichide.

De aceea, tratamentul trebuie strict monitorizat, prin ecografii efectuate la intervale scurte de timp si efectuarea regulata de teste de sange.
Recomandari