Ai aflat ca esti insarcinata? Iata cum iti anunti angajatorul si ce drepturi ai

Odată ce afli că ești însărcinată, intri într-una dintre cele mai emoționante și importante perioade din viața ta. Cu toate acestea, odată cu bucuria și anticiparea ce însoțesc această veste, apar și întrebări și preocupări, mai ales atunci când ai un job.
Cum vei anunța angajatorul despre această schimbare semnificativă din viața ta? Care sunt drepturile tale, în acest context? Descoperă, în cele ce urmează, toate răspunsurile de care ai nevoie.
Cum anunți sarcina la locul de muncă
Primul pas pe care trebuie să îl faci înainte să anunți la locul de muncă faptul că ești însărcinată este de a confirma sarcina la medic. De aceea, dacă sarcina este confirmată printr-un test de sarcină rapid, făcut acasă, este important să programezi un consult atât pentru confirmare medicală, cât și pentru a primi sfaturi cu privire la pașii următori în acest proces.
Odată ce sarcina este confirmată de medic, ține de tine să alegi momentul în care îți anunți angajatorul, întrucât Codul Civil nu prevede un anumit moment în care să faci asta. În timp ce unele femei aleg să anunțe încă de la început, altele preferă să anunțe sarcina în momentul în care intră în al doilea trimestru și se asigură că lucrurile evoluează bine.
Nu uita, însă, un lucru: cu cât anunți mai devreme sarcina la locul de muncă, cu atât te poți bucura mai devreme de drepturile pe care le ai.
Ce drepturi ai
Iată care sunt principalele drepturi pe care le ai la locul de muncă, atunci când ești însărcinată:
- Program de lucru redus. În cazul în care, în urma indicațiilor medicale, se constată că ai nevoie de mai puține ore de lucru, poți face o cerere la locul de muncă, pentru a-ți modifica programul de lucru. Acesta poate fi redus cu maximum o pătrime din durata normală, fără să-ți fie afectat salariul. Dacă sarcina ta este una delicată, poți lua în calcul și un concediu de risc maternal.
- Loc de muncă stabil. Conform Legii 53/2003, Art. 60, odată ce ai anunțat în mod oficial angajatorul că ești însărcinată, acesta nu poate să te concedieze decât în cazul falimentului sau al unei reorganizări judiciare.
- Obținerea unor condiții optime de lucru. Pentru a facilita dezvoltarea corespunzătoare a sarcinii, angajatorul este obligat să îți ofere condițiile de lucru de care ai nevoie pe toată perioada sarcinii, conform OUG 96/2003.
- Fără ore suplimentare sau ore de noapte. Conform Legii 53/2003, în Art. 19 și 125, munca de noapte este considerată orice activitate profesională care durează mai mult de 3 ore, în intervalul 22:00–06:00. Așadar, în cazul în care postul pe care îl ocupi presupune lucrul noaptea sau ore suplimentare, poți profita de dreptul tău și să soliciți angajatorului să-ți schimbe programul de lucru.
- Fără deplasări în interes de serviciu. Conform Codului Civil, din cauza stării fizice a femeilor însărcinate, deplasările în interes de serviciu ar putea solicita mult efort care ar putea dăuna sarcinii. Așa că, în această perioadă, ai dreptul de a refuza deplasările în interes de serviciu.
În România, drepturile femeilor însărcinate sunt protejate de lege, iar angajatorii au responsabilitatea de a respecta aceste reglementări. Cu toate acestea, este important să fii informată și să știi cum să abordezi subiectul cu profesionalism. Așa că, alege momentul în care ești pregătită să anunți angajatorul despre sarcina ta și profită de toate drepturile pe care le ai, astfel încât să te asiguri că sarcina va decurge fără probleme, iar cel mic va veni pe lume într-un mediu liniștit, propice pentru dezvoltarea sa.
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Vreau ca oamenii sa creada in puterea lor de a-si indeplini visele.
- person
"be the one... not anyone"