Studiu: Bebelusii nascuti prin cezariana prezinta un risc mai mare de a suferi de autism

Studiu: Bebelusii nascuti prin cezariana prezinta un risc mai mare de a suferi de autism
  calendar_month   update 29 Oct 2014, ora: 13:59     web mediafax.ro  
Bebelusii nascuti prin cezariana prezinta un risc mai mare cu 23% de a suferi de autism. Aceste este rezultatul unui studiu realizat recent de cercetatorii de la University College Cork din Irlanda.

Oamenii de stiinta au descoperit ca cezariana pare sa creasca riscul de autism cu aproape o patrime, insa nu au gasit deocamdata o explicatie pentru acest fenomen, informeaza dailymail.co.uk.

Cercetatorii le indeamna pe femei sa nu se sperie de rezultatele studiului, intrucat riscul general de autism ramane la un nivel foarte scazut.

In Marea Britanie, un sfert din totalul nasterilor sunt realizate prin cezariana, iar numarul lor a crescut de patru ori din 1970 pana in prezent.

Cercetatorii irlandezi au analizat o serie de studii anterioare care asociau nasterea prin cezariana si autismul.

Ei au descoperit ca aceasta procedura medicala duce la o crestere medie de 23% a riscului de autism, desi nu pare sa existe niciun motiv evident in spatele acestui fenomen.

Anterior, oamenii de stiinta au afirmat ca asocierea dintre cezariana si autism s-ar datora genelor, ceea ce inseamna ca anumiti bebelusi sunt predispusi sa treaca prin nasteri dificile si abia apoi sa dezvolte autism.

O alta explicatie posibila vizeaza faptul ca femeile care apeleaza la cezariana sunt in varsta, iar bebelusii lor prezinta la randul lor riscuri mai mari de a suferi de autism.

Cresterea numarului de operatii de cezariana are la baza in principal faptul ca medicii le sfatuiesc pe femei sa opteze pentru aceasta interventie atunci cand exista un risc mare de complicatii medicale.

Aceste femei sunt in general cele supraponderale si obeze, sufera de diabet, au suferit complicatii la o nastere precedenta sau sufera de anumite maladii mintale. Alte femei trec printr-o cezariana in situatii de urgenta, atunci cand apar complicatii chiar in timpul nasterii.

Desi operatia de cezariana este mult mai sigura in zilele noastre decat in urma cu 50 de ani, procedura prezinta in continuare un risc de infectie, cheaguri sangvine si anumite vatamari la nivelul organelor interne.

In 2012, un studiu realizat de Imperial College London a descoperit ca o zecime dintre mame au dezvoltat o infectie si au avut nevoie de o perioada de spitalizare mai indelungata dupa nastere.

Alte articole despre
Recomandari