Trecerea la olita. Cum iti convingi puiul sa renunte la scutec?

Trecerea la olita. Cum iti convingi puiul sa renunte la scutec?
  calendar_month   update 29 Iul 2022, ora: 12:57      
Olița este mai mult decât un instrument, este o etapă din viața copilului care face parte din dezvoltarea și evoluția sa.

Iar pentru că acest lucru, implică o schimbare majoră pentru bebe, poate deveni copleșitor pentru părinte, să convingă copilul să renunțe la confortul scutecului pentru oliță.

În timp ce unii copii se pot adapta foarte rapid și pot fi extrem de deschiși la idee, alții, în schimb nu pot fi convinși cu atât de multă ușurință. Dar ce faci, dacă puiul tău nu vrea pur și simplu să renunțe la scutec?

Alege momentul potrivit

Înainte de a începe acest proces, asigură-te că bebelușul tău este pregătit pentru asta. Perioada în care copilul este pregătit cognitiv și fizic pentru trecerea la oliță este între 18 și 24 de luni și desigur că acest lucru variază de la un copil la altul.

Deci, dacă copilul prietenei tale deja a reușit acest lucru, nu înseamnă că și puiul tău este pregătit. Fiecare copil are propriul ritm, deci ai răbdare.

Bebelușul îți dă câteva semne prin care îți arată că este pregătit cum ar fi, urinează mai rar și în cantitate mai mare, decât des și puțin sau pur și simplu nu mai face pipi în timpul somnului. Un alt lucru pe care îl poți observa este că acesta îți coordonează mișcările foarte bine.

Oricare dintre aceste semne puiul tău ți le oferă, observă-le și ai răbdare.

Fă-i cunoștință cu olița

Cu cât copilul este mai devreme învățat cu acest obiect, cu atât el se va obișnui mai rapid. Spune-i despre acest lucru și alege oțile atractive cum sunt cele de pe DROOL.RO, care să îi stârnească interesul și curiozitatea de a le folosi.

Vorbește-i despre aceste nevoi și învață-l să spună ”pipi” și ”caca” dar și cum să se dezbrace sau să anunțe atunci când face.

Observă dacă are anumite ore fixe la care obișnuiește să facă pipi sau caca și fii pe fază cu prietenul colorat, olița, care îl ajută să își mențină scutecul uscat.

Oferă-i exemple

Copilașii își doresc să fie ca mama și tata iar părinții sunt modele pe care copii îi urmează cu sfințenie, cel puțin cât sunt mici. De aceea, este important ca el să vadă că și mama și tata folosesc un vas separat pentru aceste nevoi.

Dacă e băiețel este bine să vadă că tatăl lui folosește vasul de toaletă și să îi arate și lui cum se face, în timp e îi explică procesul, în mod direct.

În cazul fetelor, este bine ca mama să se implice, să îi arate cum să se dezbrace, cum să se așeze și, astfel să ii devină un exemplu, pe care fetița va vrea să îl imite.Creează-i o experință plăcută

Pentru copil, renuntarea la scutec, poate fi o experiență înfricoșătoare, deci caută tot felul de lucruri prin care îi poți distrage atenția sau faceți din acest moment un joc.

Fie că îi oferi o jucărie, care să îi devină prieten în aceste clipe, fie faceți un mic joc de roluri sau pur și simplu te folosești de o oliță cu un design drăguț, pe care îl puteți denumi într-un fel anumite, toate aceste lucruri, îl pot atrage pe copil să încerce această experiență.

Recomandari