Cand sunt Mosii de iarna in 2025. Ce se da de pomana in Sambata Mortilor

Cand sunt Mosii de iarna in 2025. Ce se da de pomana in Sambata Mortilor
  calendar_month        
Mosi de iarna, sau Sambata Mortilor, reprezinta una dintre cele mai importante zile de pomenire a celor adormiti in calendarul ortodox. In 2025, aceasta sarbatoare va avea loc pe 22 februarie si este marcata de traditii profunde, pastrate cu sfintenie de credinciosi.

In aceasta zi, familiile isi amintesc de cei plecati, oferind pomana si rostind rugaciuni pentru odihna sufletelor lor.

Semnificatia pomenii oferite celor trecuti in nefiinta

Pomenile date in Sambata Mortilor au o semnificatie puternica in credinta ortodoxa. Se spune ca sufletele celor adormiti primesc aceste daruri prin intermediul celor vii, iar gestul de milostenie ajuta la iertarea pacatelor acestora. Oferirea de alimente si alte bunuri celor nevoiasi este considerata o forma de comuniune intre cei vii si cei morti, aducand pace si lumina sufletelor plecate.

Rugaciunile si slujbele de pomenire joaca, de asemenea, un rol esential in aceasta zi. Prin ele, familiile mijlocesc pentru sufletele celor raposati, ajutandu-i sa gaseasca odihna si liniste in viata de dincolo.

Ce alimente si obiecte se impart de Mosii de iarna

Obiceiurile difera in functie de regiune, dar exista cateva elemente comune in ceea ce priveste darurile oferite. Printre cele mai frecvent impartite bunuri se numara:

Coliva – Preparata din grau fiert, amestecat cu miere, nuca si arome, simbolizeaza viata vesnica si invierea.

Colaci – Paini rotunde, care reprezinta continuitatea vietii si comuniunea dintre cei vii si cei trecuti in nefiinta.

Vase cu mancare – Gospodinele pregatesc mancaruri traditionale precum sarmale, pilaf, fasole sau peste, pe care le ofera in vase frumoase, impreuna cu tacamuri.

Vin – Simbolizand sangele lui Hristos, vinul este oferit alaturi de coliva in cadrul slujbelor de pomenire.Fructe si dulciuri – Mere, pere, nuci, prajituri sau ciocolata sunt adesea incluse in pachetele de pomana.

Lumanari – Acestea sunt aprinse in memoria celor adormiti, simbolizand lumina si calauzirea sufletelor catre Dumnezeu.

Se obisnuieste ca toate aceste daruri sa fie oferite in vase noi, farfurii sau cratite, alaturi de linguri si furculite, astfel incat cei care primesc pomana sa le poata folosi ulterior.

Ce nu se face in Sambata Mortilor

Fiind o zi de reculegere si rugaciune, anumite activitati sunt considerate nepotrivite, iar respectarea traditiei aduce binecuvantare atat celor vii, cat si celor plecati. Iata ce nu este recomandat sa se faca:

Nu se lucreaza in gospodarie sau la camp – Este o zi dedicata pomenirii, iar orice munca fizica este considerata nepotrivita.

Nu se spala haine si nu se face curatenie – Se spune ca astfel de activitati pot tulbura sufletele celor adormiti.

Nu se injura si nu se cearta – Ziua trebuie sa fie una de pace si armonie.

Nu se refuza pe cei care cer pomana – Traditia spune ca refuzarea unui om sarac inseamna refuzarea sufletelor celor adormiti.

Nu se ofera lucruri vechi sau uzate – Obiectele daruite trebuie sa fie noi, simbolizand renasterea si continuitatea vietii.

O zi de comuniune si recunostintaMosi de Iarna reprezinta un moment in care credinciosii isi amintesc cu drag de cei plecati dintre noi, rostesc rugaciuni pentru odihna lor si impart daruri celor nevoiasi.

Aceasta traditie, pastrata de generatii, reflecta legatura profunda dintre lumea celor vii si cea a celor adormiti. Fiecare an aduce aceasta zi de comuniune spirituala, in care casele romanilor sunt pline de mirosul colivelor, lumanarile ard pentru sufletele celor plecati, iar gesturile de milostenie devin punți de lumina intre cele doua lumi.



Recomandari