Cat timp vor plati romanii rate mai mare. Avertismentul unui analist

Cat timp vor plati romanii rate mai mare. Avertismentul unui analist
  calendar_month   update 30 Ian 2023, ora: 18:57      
Ratele romanilor au crescut enorm in 2022, mai ales in cazul celor care au credite dependente de IRCC sau ROBOR. Potrivit statisticilor, peste 1 milion de romani au credite in lei care au avut cresteri pe parcursul anului trecut.

Astfel ca, ratele creditelor dependente de IRCC au crescut cu aproximativ 720 de lei, în contextul în care acest indice a ajuns la 5,71% de la 1,17%/. În ceea ce priveste ROBOR, creșterea a fost si mai mare, de 815 lei, după ce acesta a ajuns în ianuarie 2023 la 7,25%, de la 3,02% în ianuarie 2022.

Analistii economici spun ca ratele se vor stabiliza, insa vor ramane in continuare o provocare, deoarece cresterea lor este legata de modiil in care creste inflatia.

"Scumpirea puternică a ratelor este strâns legată de modul în care creşte inflația. Dacă nu vom reuși să oprim avansul prețurilor, mai ales la energie, gaze și carburanți, să ne așteptăm, din păcate, că și costurile de finanțare să crească. Vestea bună este că, din a două parte a anului, inflația se va mai tempera.Vestea proastă este că ratele vor rămâne la un nivel ridicat cel puțin un an de acum încolo. Pentru mulţi dintre români, va fi un adevărat exercițiu de supraviețuire să își plătească ratele și mă aștept ca mulţi să fie executați silit de bănci și să rămână fără case", spune analistul economic Adrian Negrescu.

Recomandari