Cutremurele din Arad, legatura cu cele din Turcia

Romania a fost zguduita marti de noi cutremure puternice. Un seism cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs in Arad. Directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului a spus ca seismul a avut o intensitate de 7 in epicentru si putea sa destabilizeze si alte falii din tara.
Cutremurul din Banat s-a resimtit in Ungaria si Serbia, iar expertii INFP au anuntat ca exista o legatura intre aceste cutremure puternice si cele care s-au produs in Turcia, dar a durat ceva timp pana cand miscarea placilor tectonice a provocat cutremurul de marti din Arad.
„În Zona Banatului, a Câmpiei Panonice, cutremurele apar la contactul între Bazinul Panonic și Munții Apuseni. Această zonă este caracterizată de falii cu o orientare N-V, S-E și un alt sistem de falii S-V, N-E. (…) Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord și rotirea spre est concomitent.Asta pune o presiune enormă, care e transmisă la Nord și Est către Bazinul Panonic care este constituit dintr-o sumediene de blocuri litosferice care nu toate sunt în același echilibru și acționează asupra celora care sunt într-un echilibru instabil”, a explicat seismologul Mihai Diaconescu.
Seismul a avut 13 replici, cea mai mare de 3,2 grade pe scara Richter. Ultima replică a avut loc miercuri și a avut magnitudinea de 2,2, potrivit directorului Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu.
Potrivit spuselor sale, undele seismice ale cutremurului din Turcia s-au propagat, parcursul lor afectând zonele învecinate, precum România.
„Microplaca Adriatică a fost afectată spre nord. Asta pune o presiune enormă pe munții Dinarici care o transmite imediat la nord și est către bazinul Panonic, care este constituit dintr-o sumedenie de blocuri litosferice. Acestea nu toate sunt în același echilibru, și acționează asupra acelora care sunt într-un echilibru instabil. De data asta a găsit această zonă la nord de Mureș până în munții Zarandului.„Efectul acesta al micro plăcii Adriatice este datorat cutremurelor din Turcia. Pentru că am urmărit imediat după cutremurele de 7-8 din Turcia să văd unde apar imediat primele cutremure. Primele cutremure au apărut în bazinul Mării Mediterane, care s-au delasat Cipru, Sudul Greciei, Sicilia, Italia de Sud, Centrală și de Nord, Dalmația”, a precizat seismologul român.
Recomandari
Newsletter Ele.ro





the dolphin and the seagull
- person
"va puteti plimba pe oricare dintre alei , dar daca veti ajunge la inima mea calcati cu grija"