Cutremurele din Turcia pot afecta zona Vrancea? Ce spune Gheorghe Marmureanu

Cutremurele din Turcia pot afecta zona Vrancea? Ce spune Gheorghe Marmureanu
  calendar_month   update 06 Feb 2023, ora: 17:21      
Dupa cutremurele exrem de puternice din Turcia, multi romani se intreaba daca acestea pot avea efecte si asupra zonei Vrancea din tara noastra. Specialistii au analizat si spun ca seismele care au avut loc in Turcia sunt atipice.

Profesorul Gheorghe Marmureanu a precizat ca un al doilea cutremur atat de puternic reprezinta este neobisnuit.

„Sincer să vă spun, nu am avut situația asta până acum, ca după un cutremur foarte mare să avem altul tot la fel de mare în decurs de câteva ore. Eu am lucrat foarte mult cu colegii din Turcia și nu am înțeles filosofia lor de gândire, pentru că aceste cutremure de suprafață produc deplasări mari. Propagarea de la est la vest merge până aproape de Spania, după ce traversează toată Marea Mediterană“, a spus Gheorghe Mărmureanu.

In ceea ce priveste o legatura intre cutremurele din Turcia si zona Vrancea, profesorul este de parere ca nu ar putea influenta cu nimic.

„Vrancea noastră nu este influențată cu nimic de cutremurele din Turcia. S-au simțit ceva mișcări, dar Vrancea niciodată nu a fost influențată de cutremurele de acolo. Îmi pare rău de ei, pentru că am lucrat acolo foarte mult și am fost prinși în planuri comune. Eu nu știu dacă magnitudinea acestui al doilea cutremur este reală, aș zice că a fost mai mare. Totdeauna au greșit cu 2-3 diviziuni. Îmi pare rău de ei și am impresia că și partea de proiectare a clădirilor e greșită. La asemenea cutremure trebuie gândită cu totul altfel proiectarea. La asemenea cutremure de suprafață, frecvențele sunt foarte mari.Vrancea are cutremure până la 130 de kilometri, la perioade lungi, și e cu totul altceva. Am impresia că acolo e vorba de neînțelegeri între ei“, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

Recomandari