Documentul care poate aduce cateva sute de lei la pensie. Unde trebuie depus

Documentul care poate aduce cateva sute de lei la pensie. Unde trebuie depus
  calendar_month   update 28 Mai 2024, ora: 14:59      
Un document esential intra in joc pentru majorarea pensiei cu sute de lei la recalculare: adeverinta care trebuie completata cu veniturile nepermanente, precum sporuri, ore suplimentare si ture de noapte sau sambete muncite.

Un numar semnificativ de pensionari se confrunta cu necesitatea depunerii unei serii de adeverinte pentru a beneficia de o pensie mai generoasa la recalculare.

Aceste adeverinte sunt importante pentru calculul veniturilor nepermanente, inclusiv primele, sporurile, orele muncite in weekend sau noaptea. Pentru multi dintre cei care s-au pensionat inainte de 2001, aceste venituri nepermanente nu au fost luate in considerare la recalcularea pensiei si, implicit, nu au fost considerate contributii la pensie.

Pentru a obtine o pensie marita, chiar si cu cateva sute de lei, acesti pensionari sunt obligati sa depuna personal aceste adeverinte la Casele de Pensii. Este important de mentionat ca pensionarii pot depune aceste adeverinte si dupa 1 septembrie 2024, pana la 1 martie 2025.

In lipsa acestor documente, sporurile sau orele suplimentare nu vor fi luate in calcul la recalcularea pensiei, ceea ce poate duce la pierderi semnificative in beneficiile pensionarilor.

Pentru a se asigura ca au un dosar complet, pensionarii trebuie sa aduca adeverinte de la angajatori care sa ateste primirea sporurilor, primelor, efectuarea orelor suplimentare sau a muncii in weekend sau pe timp de noapte.

In conformitate cu Ordinul Nr. 487/2021 din 31 mai 2021 privind efectuarea operatiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public, emis de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si publicat in Monitorul Oficial nr. 609 din 18 iunie 2021, pentru calcularea veniturilor nepermanente pana in aprilie 2001, trebuie depusa o cerere scrisa pentru obtinerea adeverintei de venituri.

Aceasta cerere trebuie depusa la casa teritoriala de pensii competenta, iar pensionarii trebuie sa prezinte adeverinte eliberate de catre unitatea angajatoare sau de catre detinatorul legal al arhivei, prin care sa se certifice venitul lunar realizat, brut sau net, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, conform prevederilor legale.

Recomandari