Medicamentele pentru gripa pot fi periculoase pentru bolnavii cronici: Pot accelera pulsul si creste tensiunea arteriala

Medicamentele pentru gripa pot fi periculoase pentru bolnavii cronici: Pot accelera pulsul si creste tensiunea arteriala
  calendar_month        
Sezonul gripal reprezinta un risc major pentru persoanele care sufera de afectiuni cronice, precum boli de inima, diabet sau hipertensiune arteriala. Multe dintre medicamentele utilizate pentru raceala si gripa contin substante care pot avea efecte adverse severe in cazul acestor pacienti. Pseudoefedrina, feniramina sau chiar unele vitamine luate in exces pot provoca probleme grave, de la cresterea pulsului si a tensiunii arteriale pana la tulburari neurologice.

De ce tratamentele obisnuite pot fi periculoase pentru pacientii cronici

Multe medicamente utilizate in mod frecvent pentru raceala si gripa sunt contraindicate persoanelor cu afectiuni cronice. De exemplu, pacientii cu boli de inima trebuie sa evite decongestionantele nazale pe baza de pseudoefedrina, deoarece acestea pot creste tensiunea arteriala si pot declansa tulburari de ritm cardiac.

„Unele decongestionante contin pseudoefedrina si este important sa stim ca aceasta poate creste tensiunea si riscul de aparitie a aritmiilor. Pentru nas infundat si durerile de cap, este mai bine sa folosim clasicul paracetamol”, a explicat dr. Stefan Busnatu, cardiolog la Spitalul Bagdasar-Arseni.

Pacientii cu diabet trebuie, de asemenea, sa fie foarte atenti la tratamentele impotriva racelii. Multe siropuri de tuse si dropsuri pentru gat contin cantitati mari de zahar, ceea ce le poate afecta glicemia.

„Sunt anumite siropuri de tuse sau dropsuri pentru gat inflamat care contin multa miere si zahar, lucruri care nu sunt deloc potrivite pentru noi”, a declarat Ines Nerina Rambu, pacienta cu diabet.

Pericolele ascunse din medicamentele pentru raceala

Pacientii care sufera de afectiuni ale prostatei sau glaucom trebuie, de asemenea, sa fie precauti in alegerea tratamentelor pentru gripa. Unele substante din medicamentele pentru raceala pot provoca simptome precum greata, varsaturi, cefalee severa, confuzie sau chiar convulsii.

„Efedrina, pe care o gasim in medicatele pentru raceala, poate accelera pulsul si creste tensiunea arteriala. Luate in exces, vitaminele pot afecta functia hepatica sau renala, pentru ca se elimina mult mai greu din organism”, avertizeaza dr. Monica Curesea, medic de familie.

Specialistii recomanda ca fiecare pacient cronic sa ceara sfatul medicului inainte de a lua orice medicament pentru gripa sau raceala, deoarece unele tratamente pot interactiona periculos cu medicatia prescrisa pentru afectiunile cronice.

Romania, in stare de alerta epidemiologica

Din cauza numarului mare de cazuri de gripa si infectii respiratorii acute, autoritatile din Romania au declarat stare de alerta epidemiologica de peste doua saptamani.

Unii pacienti aleg sa consulte medicul pentru un tratament sigur, insa altii prefera remediile naturiste, sperand sa evite riscurile asociate medicamentelor clasice. Indiferent de metoda aleasa, specialistii subliniaza importanta unei scheme de tratament personalizate, adaptate nevoilor fiecarui pacient in parte.

Recomandari