Pestele din Dunare, extrem de periculos. Poate duce la afectiuni neurologice. Avertismentul specialistilor

Pestele din Dunare, extrem de periculos. Poate duce la afectiuni neurologice. Avertismentul specialistilor
  calendar_month   update 25 Nov 2022, ora: 11:21      
Pestele din Dunare este foarte periculos pentru consum, anuntat cercetatorii de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati. Dupa mai multe analize si cercetatori, s-a ajuns la concluzia ca pestele din Dunare este mai periculos decat pestele marin, iar specialistii atrag atentia ca un consum regulat al acestuia poate duce la afectiuni neurologice, oncologice si chiar la intoxicatii grave deoarece apa este foarte poluata.

Cercetătorii Universității „Dunărea de Jos”, din Galați, susțin că peștele din Dunăre poate fi mai periculos decât peștele marin. Aceștia atrag atenția că pot apărea probleme neurologice, oncologice și intoxicații grave în urma consumului.

Specialistii spun ca pestele din Dunare poate fi periculos pentru organismul uman daca este consumat din cauza acumulării de metale grele, în special mercur. Cea mai mare concentrație de metale grele, cadmiu, nichel, mercur, se găsește în fructele de mare şi peştii care sunt pescuiţi fie în Dunăre, fie în Marea Neagră.

„Concentrația crescută de mercur în sânge crește riscul de leziuni neurologice pe termen lung. Aceste efecte sunt mai pronunțate la copiii care sunt încă în curs de dezvoltare. Metalele grele în general, cât și microplasticul, se acumulează treptat în organismul uman, iar efectele sunt în general pe termen mediu și lung. Pot apărea în timp și afecțiuni oncologice. Formele severe de intoxicație cu mercur pot necesita terapie de chelare. Acesta este procesul de îndepărtare a mercurului din organe, astfel încât organismul să îl poată elimina. Medicamentele folosite în terapia de chelare se leagă de metalele grele din sânge și apoi sunt eliminate prin urină. Terapia de chelare poate avea la rândul ei anumite riscuri și efecte secundare, așa că este important să prevenim pe cât posibil această acumulare toxică”, a declarat pentru Adevarul.ro dr. Alexandru Nechifor.

„Am testat 20 de persoane, iar dintre acestea trei consumă numai peşte de o bună bucată de vreme, de la un an la cinci ani. Mercurul din părul celor care mănâncă numai peşte este de zece ori mai mare decât limita normală. Toți au mers la clinici, au făcut analize de sânge, pentru că noi testăm doar părul, atât, nu şi lichidele biologice. Aceştia au mai făcut analize, dar nu au testat mercurul. Au făcut analize pe lichide biologice, în laboratoare foarte bune, şi au descoperit că au concentrații mult peste limita normală”, a explicat dr.prof. Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” Galați.

Recomandari