Sfatul prefectului Toni Grebla: "Blocurile care au 60-70 de ani este preferabil sa fie demolate"

Sfatul prefectului Toni Grebla: "Blocurile care au 60-70 de ani este preferabil sa fie demolate"
  calendar_month   update 08 Feb 2023, ora: 16:42      
Prefectul Capitalei, Toni Grebla, este de parere ca blocurile care au fost construite în anii 50 – 60 ar trebui mai degraba demolate decat sa fie consolidate. Acesta a mentionat ca doar cladirile istorice ar trebuie consolidate indiferent de cost.

Sute de clădiri riscă să se prăbușească la un cutremur mai puternic, iar numărul deceselor s-ar ridica la peste 6.500 și vor fi 16.000 de răniți. Prefectul Capitalei spune că deși situația este critică, nimeni nu face nimic.

“Sigur că în cazul nedorit al unui astfel de cutremur, Capitala este cea mai expusă şi din acest punct de vedere eu am făcut un un apel la a conştientiza că dacă nu trecem de la îngrijorare şi promisiuni la fapte, după o anumită perioadă de timp, după o lună de zile, această emoţie în legătură cu tragedia din Turcia, Siria, se va estompa. Vom fi preocupaţi de alte probleme şi peste un an, doi, trei vom constata că suntem în acelaşi stadiu cu consolidarea clădirilor cu risc seismic. Din această perspectivă, trebuie ca, în primul rând, autorităţile locale, trebuie ca unele organisme centrale cu rol şi cu atribuţii în această privinţă să elaboreze un plan realist, concret, realizabil pentru ca în următorii ani să consolidăm un număr semnificativ de clădiri. Altfel, vor trece anii şi nu numai că numărul clădirilor care prezintă acest risc se va menţine, dar el va creşte, deoarece alte clădiri construite acum 80, 100, 120 de ani or să aibă nevoie de consolidare”, a afirmat prefectul Capitalei.


“Blocurile care au 60-70 de ani şi nu au niciun istoric în spate, acelea care trebuiesc consolidate, în loc să fie consolidate, este preferabil să fie demolate. Este vorba de blocurile de locuinţe construite în anii 50-60. Dar în ceea ce priveşte clădirile istorice, tehnologia de consolidare s-a perfecţionat atât de mult, încât orice clădire, cât de veche ar fi, poate fi consolidată, astfel încât să reziste şi la cutremure de 8 grade. Una sunt blocurile de la începutul comunismului, care, decât să fie consolidate, e preferabil să fie demolate şi ridicate alte locuinţe în locul lor. Dar clădirile istorice nu pot fi demolate, ele trebuie consolidate indiferent de cost. Consolidarea pe tehnologia actuală fiind una sigură, care poate să ne garanteze că acea clădire nu va cădea nici la un seism de 8 grade, cât este acum standardul de proiectare la noi”, a explicat Toni Greblă.

Recomandari