Superstitii si traditii pe 29 februarie. De ce se spune ca este zi cu noroc

Superstitii si traditii pe 29 februarie. De ce se spune ca este zi cu noroc
  calendar_month        
29 februarie este o dată unică care apare doar în anii bisecți. De-a lungul timpului, această zi a căpătat numeroase semnificații și tradiții. Se spune că anii bisecți sunt aducători de noroc, iar pe 29 februarie femeile pot cere în căsătorie bărbații.

Anul bisect și norocul

Unele culturi consideră că anii bisecți, și implicit 29 februarie, aduc noroc. În timp ce pentru mulți, aceasta este doar o dată în plus în calendar, pentru alții poate fi văzută ca o oportunitate specială pentru evenimente deosebite sau schimbări pozitive.

Femeile cer în căsătorie bărbații

Există o tradiție în unele culturi, în special în Irlanda și Scoția, conform căreia în ziua de 29 februarie, femeile pot să ceară bărbații în căsătorie. Această tradiție a fost asociată cu inversarea rolurilor convenționale.

Anul bisect și ghinioanele

În unele culturi, există și convingerea că anii bisecți aduc ghinioane sau aduc evenimente nefavorabile. Această perspectivă poate proveni din faptul că 29 februarie este o dată rară și neobișnuită.

Superstiții legate de căsătorie în anii bisecți

În unele locuri, există credința că nu este bine să te căsătorești în an bisect pentru că vei avea ghinion.
Este important de menționat că aceste superstiții variază în funcție de cultură și regiune, iar mulți oameni privesc 29 februarie ca pe o zi obișnuită sau chiar specială în mod pozitiv. Superstițiile sunt adesea subiective și pot fi interpretate diferit de către diverse persoane și culturi.

Ce este un an bisect?

Un an bisect este un an care are o zi suplimentară adăugată la sfârșitul lunii februarie pentru a corecta discrepanțele dintre anul calendaristic și anul astronomic. Într-un an bisect, luna februarie are 29 de zile în loc de 28, iar anul în total are 366 de zile în loc de 365.

Anul bisect este introdus pentru a compensa discrepanța dintre durata unui an calendaristic (365 de zile) și durata reală a unui an tropical sau an echinocțial (aproximativ 365,2422 de zile). Fără adăugarea zilei suplimentare, calendarul ar începe să devieze în timp față de evenimentele sezoniere, cum ar fi echinocțiile și solstițiile.
Regula generală pentru determinarea anului bisect este următoarea:
Anii divizibili cu 4 sunt ani bisecți.
De exemplu, anul 2000 a fost un an bisect, deoarece este divizibil cu 4 și cu 400, dar anul 1900 nu a fost un an bisect, deoarece, deși este divizibil cu 4 și cu 100, nu este divizibil cu 400.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Intalnire
  • person

    "nu mi-a ramas decat cuvantul..."

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right