Carcotasii - Interviu

Carcotasii - Interviu
  calendar_month        
Serban Huidu, Mihai Gainusa: Sunt cei mai celebri pamfletari in viata. Incisivi, caustici, necrutatori. Spaima eternelor fiiguri mondene si a gafeurilor din politica. Dar si niste analisti pertinenti ai prezentului, care vorbesc relaxat despre viata sociala, femei si politica.

Care ar fi definitia eleganta a carcotelii?
Mihai Gainusa: Eleganta? Dar de ce, noi o folosim pe cea badaraneasca? Noi suntem din start niste tipi eleganti, asta ne este formatia. Ce facem noi nu este sa proferam amenintari la adresa familiilor unora, cum fac altii. Nu suntem niste badarani, niste mitocani Si niste teroristi in devenire.
Serban Huidu: Carcoteala exista in noi toti. Majoritatea celor care scriu "Cronicii" si ne spun ce sa bagam in emisiunea urmatoare sunt carcotasi. Mai eleganti decat noi, mai putin eleganti decat noi. Noi nu facem decat sa luam plangerile lor, care sunt destul de afurisite, sa le mai domolim ca limbaj Si sa executam aceasta emisiune. Foarte simplu.

Scena publica este populata cu personaje diverse. Care ar fi preferatul vostru?
Serban Huidu: Avem mai multe.
Mihai Gainusa: Depinde, de la un sezon la altul e cate unul favorit. Deoarece inca nu a plecat in transhumanta, ne ocupam de domnul Gigi.
Serban Huidu: Noi cand primim amenintari mergem mai departe.
Mihai Gainusa: Pana n-o sa mai putem merge....
Serban Huidu: De exemplu uite, in toamna am avut doua personaje inedite pentru noi, iepurasul si ursuletul, care au iesit la atac dupa o lunga hibernare a politicii. Brusc lumea a devenit interesata de politica. Acum, pe langa domnul Gigi il mai avem pe domnul Marean.
Mihai Gainusa: Cred ca "personaja" principala a sezonului trecut a fost querida. Catre final, e adevarat.
Serban Huidu: Ne-am enervat de la cate cafele am baut impreuna.

Exista Si personaje pe care le admirati?
Mihai Gainusa: Da, dar nu in Romania.
Serban Huidu: Da, sunt cateva. Teo are intotdeauna parte de...
Mihai Gainusa: Mie imi place de Nicoleta. Teo are un decor frumos in emisiune.
Serban Huidu: Au fost situatii in care am avut personaje pozitive.
Mihai Gainusa: Din start emisiunea noastra nu prea ne permite sa laudam, sa admiram. Tine mai mult de depreciere decat de apreciere. Putem gasi si exemple pozitive, daca ne chinuim. Dar nu suntem masochisti.

Am citit undeva ca modelul tau, Serban, ar fi Howard Stern. Nu e prea mult, pentru Romania?
Serban Huidu: Nu, nu e chiar modelul meu. A fost poate modelul lui Andrei Gheorghe, la inceput. Stern e celebru datorita filmului pe care l-a facut Si mai putin pentru emisiunile radio. Am alte modele celebre, car sunt mai putin cunoscute in Romania.
Mihai Gainusa: Era un Howard Stern light. Modelul meu este Huidu.
Serban Huidu: Si al meu o parte din Gainusa. Au existat si in Romania, la inceputuri, niste emisiuni pe care le-am considerat a fi un fel de scoala de radio. Una dintre ele era facuta chiar de Misu, la Radio Delta. Radioul din Romania se inspira din modelul european. Radioul din State este altfel, mi-ar fi placut sa fac un astfel de radio.
Mihai Gainusa: Eu nu am un model de om de radio, pentru ca eu fac radio din joaca. Si nu trebuie sa ma documentez, sa... Eu nici nu stiu sa dau drumul la mixer.
Serban Huidu: E varza.
Mihai Gainusa: Eu sunt un fel de scriitor la radio si un vorbitor pe pereti. Imi place sa fac asta, inca imi mai place sa ma trezesc dimineata Si sa vin la radio.
Serban Huidu: Dupa zece ani, asta e o performanta. Eu am doar sapte ani de astfel de performanta.Cum vedeti piata media din Romania?
Mihai Gainusa: Ocupata, este o piata extrem de ocupata. A aparut Taraf TV, o sa apara si Direct TV, care va transmite in direct emisiuni inregistrate de la OTV. Asta e chiar culmea in Romania.
E o piata aglomerata, in care noi ne-am gasit un loc. Am plecat de undeva de jos, a fost o emisiune de nisa, pentru noi si familiile noastre si iata ca a ajuns o emisiune pentru ei si familiile lor. Acum am ajuns sa strangem lume cand mergem prin orase. Eu zic ca se uita lumea la noi Si cifrele de rating dovedesc chestia asta.
Serban Huidu: Piata de televiziune din Romania este foarte ciudata. Cei din Europa de Vest ne privesc cu un fel de condescendenta: "Romania, ce poate sa fie acolo? Daca social sunt varza, daca economic sunt varza, televiziunea poate sa fie la fel de proasta." Ei bine, din fericire sau din pacate, nu e chiar asa. Prin 1995 a aparut fenomenul Pro TV Si a cam ras tot in calea lui. Fiind o televiziune comerciala care a avut un succes nebun in primii ani cu reteta americana, cu foarte multe filme bune, cu productii locale care sa se ridice cat de cat la inaltimea filmelor ce erau difuzate. Pe urma, replica venita de la Antena 1 in 1996-1998 a creat o piata de televiziune foarte competitiva. Si daca ne uitam la pietele din jur ? la Moldova nu ne uitam, doar la Bulgaria Si Ungaria -, cel putin la nivel de televiziune, Romania este peste ele, ca Si calitate. Asta se datoreaza in primul rand ecartului de 15 ani de filme - din 1980 pana in 1995 noi nu am dat filme - fiind Ceausescu la putere, toate filmele bune ocoleau Romania, apoi a fost nevoie de un timp de construire a unui post TV. Toata aceasta diferenta de filme bune a fost data de Pro TV Si Antena 1 intr-un timp foarte scurt, in trei ani. S-a creat o dependenta a publicului de filme bune. Atunci Si productiile locale au trebuit sa fie la fel de puternice. De asta cred ca piata de televiziune din Romania este spectaculoasa. Vorbim acum din punctul de vedere al celor care au preluat Prima, SBS, care au foarte multe televiziuni, unele in zonele nordice unde televiziunea e ok, e o afacere buna, dar ca si spectacol este terna, nu concureaza cu italienii, cu spaniolii.
Mihai Gainusa: Sunt prea multe televiziuni in Romania. Televiziunea e formatoare de opinii, dar si de educatie, de caractere. Din pacate, nu stiu de ce foarte multi vor sa formeze un popor de huligani ? nu neaparat de huligani in sensul propriu al cuvantul ? ci de imbecili, de indobitociti.
Serban Huidu: Asta se intampla peste tot. Dar exista un public pentru toti. Exista un public pentru ?Mary cea cu vino?ncoa?? Si exista un public pentru ?Seinfeld?. Si sunt unii care se uita si acolo si acolo. Cei care se uita la ?Ciao Darwin? se uita si la emisiunea noastra si cine stie ? poate ar trebui sa se uite mai atent. Publicul de umor se uita cu placere si la Divertis, si la Vacanta Mare si la ?Cronica Carcotasilor?.
Mihai Gainusa: Daca ar avea vreodata un copil Valeriu Lazarov si Augusta Dumitrascu si ar vedea "Ciao Darwin" cand au casa plina de musafiri, oare ce reactie ar avea ei cand copilul ar arata la TV Si ar spune "Tati, tate, tate, tati". Poate ca asa si-ar da seama cum contribuie la educatia romanilor.
Serban Huidu: Foarte greu ca acum sa mai aiba un copil. Dar Misu e fan SF.

Sa trecem un pic prin viata sociala. Aparitiile voastre mondene sunt foarte rare. Nu va atrage partea asta a celebritatii?
Mihai Gainusa: Nu prea avem timp si nici nu mai avem chef sa aparem in mondenitate, ca ne pandeste Gigi.
Serban Huidu: Mi-e destul de greu sa cred ca spiritul poate fi invins de badaranisme. Asta cu mondenul e o chestie interesanta. Cei care apar tot timpul drept figuri mondene nu prea au ce face, nici acasa Si nici la serviciu. Stim noi un coleg de radio care nu scapa nimic, nici o mondenitate.
Mihai Gainusa: Eu la mondenitati nu ma duc, dar am fost sa vad expozitia de pesti exotici de la Antipa. Foarte frumos. Dar eram singur in sala.
Serban Huidu: Gainusa si pestii...A avut si o lansare de carte intr-un decor din asta.

Care ar fi schita de portret a romanului, cu calitati si defecte?
Mihai Gainusa: Cred ca sunt doua: romanul de aici Si romanul de afara.
Serban Huidu: Si mai e romanul din tara, din provincie. Am trecut recent prin tara Si am ramas impresionat. Noi vrem sa intram in Uniunea Europeana, dar avem niste imagini dezolante. In BucureSti mai merge, ai o mahala, ceva. Romania e impartita clar in doua: lumea de la oraSe care, vorba lui Nastase, are nevoie de Sanse Si lumea de la sate care are nevoie Si atat. Are nevoie de orice. Destul de greu de crezut ca cele doua Romanii vor putea sa se inteleaga vreodata in viitorul apropiat. Foarte complicat. O tara care are aproape 50 % populatie urbana Si restul rurala este greu de dus in Europa.
Mihai Gainusa: In general, suntem un popor ortodox, avem cele mai multe biserici din Europa, este foarte bine. De asemenea, avem si cele mai multe crime de la ora 5.00 P.M.
Serban Huidu: Putem spune ca suntem un popor ortodox ipocrit. De altfel, asta e o trasatura de caracter a noastra.
Mihai Gainusa: In loc sa construiasca o catedrala a neamului, mai bine ar construi o puscarie a neamului.
Serban Huidu: Da, asta e un proiect megaloman. Si vor sa o puna langa Casa Poporului. O monstruozitate langa alta monstruozitate.

Relatiile de cuplu la romani cum sunt acum?
Mihai Gainusa: Relatia de cuplu in Romania este caracterizata de aventura erotica a doamnei Adriana Iliescu cu eprubeta ei draga. Impreuna au reusit sa faca un copil. Asta e viata de familie in Romania. Au fost niste mici experimente in viata sociala romaneasca.
Serban Huidu: Cum poti sa spui ceva despre viata sociala din Romania cand se intampla lucruri din astea: o femeie de peste 60 de ani aduce pe lume un copil, iar doctorul declara senin ca pe el nu il intereseaza chestia asta? Dar ziceam de viata de cuplu. E groaznica.
Mihai Gainusa: Uita-te cum sunt incurajate femeile sa faca copii.
Serban Huidu: Femeile cu cariera, care fac bani si cotizeaza la stat proportional cu banii multi pe care ii castiga, primesc post-natal aceeasi suma ca femeile care nu au lucrat niciodata sau cu cele care au avut un salariu minim. Nu e protectie sociala, e magarie sociala. Se dezvolta familiile care nu au resurse financiare, dar care Stiu ca primesc bani de la stat. Copiii lor ? cei 10-11 ? nu vor fi niciodata fericiti. In schimb, au un ajutor deosebit de la stat. Multumim pe aceasta cale guvernului si guvernului care continua greselile guvernului.

In afara de ceea ce faceti la radio si TV, mai aveti timp si pentru priecte derulate prin casa de productie?
Serban Huidu: Mai sunt, da. Avem destui clienti, dar nu prea avem timp sa ne ocupam chiar de tot. Nu vrem sa facem lucruri cantitative, le facem calitative.

Care e relatia voastra cu moda?
Serban Huidu: Proasta, dupa cum observi. In afara de costumele de schi, nimic din ceea ce imbrac eu nu cred ca mai e la moda.
Mihai Gainusa: Noi avem un reprezentant la moda in echipa, este vorba despre Catalin Dezbracatu. El reflecta pe deplin gusturile noastre si situatia mondena din Romania. Are trei costume si acelasi fular.

Ce i s-ar potrivi mai bine romancei, feminismul sau feminitatea?
Serban Huidu: Feminismul nu i se potriveste niciunei femei, sincer sa fiu. Feminitatea, da. Societatea romaneasca este situata la o confluenta interesanta. Pe de o parte suntem tara cu batic in cap, batic mostenit de la turcaleti ? asta e imaginea romancei...
Mihai Gainusa: Doua treimi dintre romance asa sunt. Le vezi la poarta, cu basmaua pe cap Si cu mana la gura.
Serban Huidu: ...suntem la confluenta. Partea asta cu basma si partea trendy, imbracata la Milano sau in Pavilionul H, eu cred ca undeva la mijloc. Nu trebuie sa lasam femeile cu basma pe cap, dar pe de alta parte, clar, hainele de Milano nu se potrivesc la Bucuresti.
Mihai Gainusa: Iar fetele de mall sunt cele imbracate in Europa. Cate chinezarii avem pe noi, ai zice ca suntem un popor oriental.
Serban Huidu: Cred ca nici un exces nu-i bun. Apreciez o femeie ingrijita, e normal sa fac asta, dar pe de alta parte putem sa cadem in extrema prea trendy. Trendy-ul asta dus la extrem nu face bine nimanui.

Care dintre femeile implicate in politica este cea mai importanta, ca mesaj?
Serban Huidu: De departe, Mona Musca. E o persoana care vorbeste la obiect Si acum e greu sa gasesti astfel de persoane. Nici nu imi mai vine in minte un alt nume.
Mihai Gainusa: Mie mi s epare ok Monica Macovei. Mi-a fost profesoara in facultate.

De ce sunt romanii interesati de politica doar o luna, o data la
patru ani?

Serban Huidu: E normal.
Mihai Gainusa: Pentru ca in restul timpului sunt preocupati de injuraturi la adresa politicienilor pe care tot ei i-au ales.
Serban Huidu: Nici democratia nici capitalismul nu sunt sistemele perfecte, sunt doar cele cu mai putine rele. Romanii sunt preocupati de politica doar cand trebuie sa dea cu stampila. Atunci primesc si cea mai multa informatie despre politicieni. Dupa ce se termina procesul electoral, oamenii intra in hibernare.

Va vedeti implicati in politica, la un moment dat?
Mihai Gainusa: Aici ar trebui sa se implice specialisti. Nu cred ca cei care sunt acum implicati in politica sunt specialisti.
Serban Huidu: La 28, respectiv 35 de ani, nu cred ca ne tenteaza. Dar cine stie ce viziuni vom avea in zece ani de-acum inainte. Nu cred ca suntem facuti pentru asta, e destul de greu. Desi carisma avem destula!
Mihai Gainusa: Mie mi-ar placea ca peste vreo zece ani sa fiu un fel de Jacques-Yves Cousteau, sa explorez spatii necunoscute, cum ar fi cartierul Zabrauti. Dar sa stii ca uneori tare imi vine sa candidez la Primaria sectorului 5.

Daca ar fi sa abrogati o lege, pe care ati prefera-o?
Serban Huidu: Eu cred ca as restructura Ministerul de Finante. As fi foarte bun acolo.
Mihai Gainusa: Eu as rezolva legea cu femeile si ne-protectia sociala. Apoi as da legea votului uninominal. Este absolut necesara intr-o democratie.
Serban Huidu: Nu cred ca asta va schimba radical sistemul politic din Romania.
Mihai Gainusa: Ba da, va schimba radical.
Serban Huidu: Parerea mea este ca nu avem nici o sansa pana nu cedam o parte din suveranitate catre UE. Intrarea in UE asta inseamna: sa fii jumatate Romania, jumatate Europa. Lucrurile nu vor putea sa mearga intr-o directie buna decat prin aderare Si prin interesul pe care l-ar avea ei in zona asta. Asa s-a intamplat in Grecia. In perioada interbelica era vai de ea, iar acum ne da lectii, este tara cu cresterea economica cea mai importanta din UE. Sunt grecii mai harnici, nu sunt hoti, nu sunt balcanici? Nu! Acolo s-a investit din UE.

Care-s diferentele dintre actualul si fostul presedinte?
Mihai Gainusa: La limba engleza nu prea sunt.
Serban Huidu: Actualul n-are scoala de la Frunze. Dar amandoi sunt extrem de populari. Poate ca Basescu prinde mai mult la oamenii mai tineri si de actiune, iar Iliescu la ceilalti. Cand era Iliescu la Cotroceni, am putut merge sa filmam. Acum nu mai putem.

Care ar fi cea mai tare pacaleala pentru romani, de 1 aprilie?
Mihai Gainusa: Sa nu intram in UE in 2007.
Serban Huidu: Cea mai mare pacaleala? Mi-e teama sa nu se fi intamplat deja in noiembrie.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Stau cu capu in jos sau e toata lumea intoarsa pe dos?
  • person

    "am ales sa privesc in spatele cortinelor in timp ce altii viseaza.eu vorbesc ,tu asculti"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right