7 lucruri pe care nu le stiai despre vise

7 lucruri pe care nu le stiai despre vise
  calendar_month        
1. Oamenii orbi viseaza
Oamenii care orbesc in timpul vietii (nu se nasc cu acest defect) pot vedea imagini in timpul viselor. Oamenii care se nasc orbi nu pot distinge imagini, insa au vise care creaza senzatii bazandu-se pe simturi precum auz, miros, atingere.

2. Uiti 90% din vise
La 5 minute dupa ce te-ai trezit, uiti jumatate din visele pe care le-ai avut. La 10 minute, 90% din vise sunt uitate. Faimosul poet Samuel Coleridge a inceput intr-o dimineata sa descrie in versuri un vis "fantastic" pe care il avusese.

Dupa 54 de versuri, el a fost intrerupt de o persoana venita in vizita. Dupa ce musafirul a plecat, Coleridge s-a asezat la birou incercand sa continue, dar poemul nu a fost niciodata terminat.

3. Toata lumea viseaza
Orice fiinta umana viseaza, dar barbatii si femeile au alte vise si alte reactii fizice. Barbatii tind sa viseze alti barbati, in timp ce femeile viseaza in egala masura femei si barbati.4. Visele previn psihoza
Intr-un recent studiu despre somn, studentii care au fost treziti de fiecare data cand incepeau sa viseze, dar lasati totusi sa doarma 8 ore, au avut probleme in a se concentra si au inceput sa manifeste semne de psihoza dupa doar 3 zile.

5. Visam numai lucruri cunoscute
Visele noastre sunt frecvent "strabatute" de fete necunoscute care joaca diferite roluri. In fapt, mintea nu inventeaza acele fete, ele fiind chipurile unor oameni pe care i-ai vazut in timpul zilei dar de care nu iti amintesti.

Ucigasul din ultimul vis poate fi chiar tipul de la benzinarie care te-a ajutat sa umpli rezervorul.

6. Nu toata lumea viseaza in culori
12% dintre oameni viseaza doar in alb si negru. Restul visam in culori, iar ceea ce nu s-a descoperit insa este daca impactul viselor in culori este mai puternic decat impactul viselor in alb si negru.

7. Visele nu sunt despre ceea ce par a fi
Visele vorbesc intr-un limbaj simbolic relativ complicat. E ca si cum ai scrie un poem si ai spune ca furnicile sunt ca masinile care nu se mai opresc.

Asa cum nu poti sa faci comparatii cu lucrurile in sine ("rasaritul asta a fost la fel de frumos ca un rasarit"), asa si visele sunt de fapt metafore ale unor alte idei.

Recomandari