Abuzul si formele lui

Abuzul si formele lui
  calendar_month        
Acum ceva vreme cind auzeam in media de "femei abuzate"... recunosc ca primul gind era: "sigur ca da, daca nu-i place de ce sta cu el?" Si poate, pe undeva aveam dreptate. Oricine e bun la dat sfaturi si la emis judecati. Ce nu stiam atunci, dar din pacate stiu acum, e ca poate unele din acele femei, chiar nu aveau solutie, chiar nu aveau catre cine sa se intoarca sau unde sa se duca. Si din pacate, nu numai in tara noastra dar si in altele mai "pline de miere", abuzul e in floare.

Si nu vorbesc acum de cel fizic sau sexual. Asta e ceva evident si, din "fericire" poate fi probat. Iti iei inima in dinti si te duci frumusel la politie, sperind ca cineva de acolo o fi mai omenos si si-o pleca urechea si la problemele tale. Ce urmeaza dupa asta? In general e o loterie si un razboi al nervilor. Dar, sa zicem, ca esti oricum pe drumul cel bun si ai sanse sa iti recistigi viata.

Ce se intimpla insa in cazurile in care nu esti toata plina de vinatai? Cum poti proba abuzul in cele mai insidioase forme ale lui? Ma refer la cel emotional sau economic.
Abuzul emotional are o paleta foarte larga. Pornind de la expresiile jignitoare, la umilirea publica, la amenintarile "voalate", la amenintarile cu despartirea, la amenintarile cu sinuciderea... totul se incadreaza la aceasta categorie.

Abuzul economic pe de alta parte, e si mai dureros. El se refera la refuzul de a imparti veniturile, la controlul veniturilor (personale sau familiale), la restrictionarea bugetului, la refuzul de a contrbui la achizitionarea bunurilor de zi cu zi, la controlul asupra modului in care banii partenerei sint cheltuiti, bunurile comune devin bunuri exclusive (vezi folosirea masinii), etc.

In Romania, desi ne luptam zi de zi cu astfel de oameni, in mod surprinzator ei sint aceia carora "societatea" le da dreptate. De cite ori nu auzim fraze de genul: "lasa mama, ca macar nu te bate", " e om de casa", "stie el mai bine, ca de-aia e barbat", "ce crezi ca e vreunul mai breaz"...

Si nimeni, niciodata, nu se intreaba cum iti este TIE. Ca poate nici tu nu ai omorit pe cineva de trebuie sa "platesti oalele sparte" la nesfirsit.

Sper sa ajungem cindva la stadiul in care orice abuz sa isi gaseasca rezolvarea. Sau macar pe acela in care sa nu mai fim noi cele acuzate ca doar "ceva, ceva tot om fi facut rau" ca altfel de ce saracu` barbat ne asupreste... Si poate ca inceputul il putem face tot noi, incercind sa ne educam copii in asa fel incit macar ei sa inteleaga ce inseamna abuzul si sa il urasca in toate formele lui.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Relatia Light
  • person

    "sunt ceea ce vreau sa fiu!"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right