Asteptarile femeilor in relatia de cuplu(II)

Asteptarile femeilor in relatia de cuplu(II)
  calendar_month        
In prima parte a articolului , psihoterapeutul Claudiu Ganciu a expus cazul unei tinere, cu scopul de a prezenta comportamentul femeilor in relatiile de cuplu.

In articolul prezent va sugera cateva solutii ale problemei prezentate anterior.


Care ar fi solutia?

Problema Alexandrei era asteptarile ei. Aceste asteptari s-au modificat pe parcurs. Alexandra avea nevoie in acel moment de o relatie cu cineva protector pentru ca protectia era asteptarea sa principala. Problema nu a fost casatoria, ci faptul ca a facut acest lucru fara sa stie. Ceea ce stia ea, era faptul ca il iubeste pe cel care va fi devenit sotul sau. Aceasta era realitatea ei iar aceasta iubire era in fapt manifestarea nevoii sale de protectie si de ingrijire. Faptul ca aceasta nevoie era departe de a fi constienta a construit baza intregii suferinte de mai tarziu si tot ceea ce s-a intamplat.

Ce am putea sa deducem de aici?

Deducem ca este necesar sa cunoasca ceea ce simte cu adevarat la un moment dat. Daca Alexandra ar fi inteles atunci ca ea are nevoie de o protectie si nu de o casatorie ar fi putut sa nu faca acest act care a incurcat, ulterior, lucrurile? Nu avem de unde sa stim. Dar putem sa consideram ca o prima solutie cunoasterea a ceea ce se intampla cu fiecare. Cand lucrurile nu sunt cunoscute, presiunea psihologica devine foarte puternica ceea ce face, cu adevarat, ca o persoana sa o transforme intr-un act impulsiv, care in timp ar putea sa aiba efecte negative asupra propriei vieti.

A doua solutie pe care o putem propune

Rabdarea, evitarea unor decizii luate impotriva a ceea ce simte sau impotriva celorlalti sau din alte motive. Aceasta abtinere de la act este una importanta atunci cand vorbim despre decizii importante si ea constituie un deziderat care poate sa fie atins.
Dar daca aceasta abtinere ar fi fost, ea nu prea corespunde cu varsta la care era Alexandra in acel moment. Ca urmare, am putea afirma ca Alexandra era in situatia in care avea nevoie sa experimenteze tot felul de situatii. Dar de ce nu a fost capabila sa le experimenteze si a decis aceasta casatorie rapida? Aici vom vedea cum psihoterapia devine o solutie.

In perioada adolescentei fiecare persoana are posibilitatea afirmarii de sine, conflictualitatea cu generatiile anterioare, posibilitatea de a se exprima asa cum este posibil, in limbajul generatiei sale. Alexandra nu a beneficiat de aceasta posibilitate. In cresterea sa, s-a produs un scurt-circuit care a luat forma abandonului de catre parinti. Alexandra s-a abatut de la mersul firesc al lucrurilor incercand sa construiasca o scurtatura in devenirea si in cresterea sa. Desi psihologic nu era pregatita pentru o relatie de lunga durata, stabila, sigura, ea si-a impus sa incerce sa fie capabila. Abia in relatia terapeutica ea a putut sa reia acest traseu al cresterii. Obligata sa joace un rol de impostoare - de copil care se face ca e adult, Alexandra nu putea decat sa incerce sa duca mai departe aceasta iluzie. Actul casatoriei sale era unul in care intretinea aceeasi iluzie a maturitatii sale. Dar aceste lucruri bine ascunse, foarte vechi nu au fost posibile decat in masura in care vorbim despre vindecarea sa, despre intrarea in profunzimile modului sau de a fi si a identitatii sale - cum era de fapt.

Solutia utopica - sa avem grija cum este crescuta o fata. Dar ce inseamna aceasta grija? Credeti ca parintii ei si-au imaginat lucrurile astea, ca s-au gandit la ele? Si atunci cum ar fi putut sa ajunga la ele? Sigur ca daca ei ar fi stiut ce se intampla in ei insisi atunci ar fi putut sa evite transmiterea acestui deziderat al copilului care se da adult. Cererea parintilor ei era sa aiba o fiica matura capabila sa suporte copilariile lor, sa ii inteleaga. Ei nu si-au respectat rolul de parinti si s-au situat in aceeasi generatie cu Alexandra. Iubindu-si parintii, ea a incercat sa aiba grija de ei intrucat ei pareau neputinciosi. Pe masura ce Alexandra a crescut, presiunea parintilor a crescut. Parintii au incercat sa impiedice casatoria pripita a Alexandrei insa nu au reusit sa faca asta pentru ca era prea tarziu, intreaga structura era deja definita.
Vom observa impreuna cum orice solutie decurge una din alta si cu aceasta vom intra in ceea ce poate constitui o introducere in terapia analitica de cuplu.Claudiu Ganciu - Psihoterapeut de orientare analitica

Cabinetul de Psihoterapie Analitica de Cuplu

Tel: 0722 453 906

E-mail: clauganc@gmail.com

Site: www.centrupsihologie.ro


Recomandari