Certareata de fel? Parintii sunt de vina!

Certareata de fel? Parintii sunt de vina!
  calendar_month        
Te certi des cu iubitul? Simti cum sangele iti clocoteste in vene si nu te poti calma? Nu da vina pe partener, ci pe parintii tai!

Cu cat ai avut o relatie mai buna cu mama si cu tatal tau in vremea copilariei, cu atat te pricepi mai bine sa treci peste o cearta la varsta adulta, spun cercetatorii.


Asadar, daca esti genul ranchiunos sau esti fericita sa ingropi cat mai repede securea razboiului are mai mult de-a face cu copilaria ta decat cu esecul partenerul tau de a goli cosul de gunoi.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Minnesota, Statele Unite, au monitorizat un grup de copii nascuti la mijlocul anilor 1970 pana cand a ajuns la maturitate.

Ei au descoperit ca cei care au avut o relatie sigura cu parintii sau tutorii lor in copilarie se recupereaza mai repede dupa un conflict 20 de ani mai tarziu.

Cercetatorii au concluzionat ca, daca un parinte sau tutore ajuta copilul mic sa-si gestioneze emotiile negative, la maturitate el va fi mai capabil sa-si reglementeze propriile emotii negative dupa un dezacord sau o cearta.

Dar chiar si cei care au avut un inceput nesigur in viata pot invata pe parcurs aceste aptitudini de la un partener mai bine echipat emotional, sustin oamenii de stiinta.

Cercetatoarea Jessica Salvatore a declarat: "Am constatat ca acele cupluri formate din persoane care au trait intr-un mediu nesigur ca si copii, dar ai caror parteneri romantici la varsta adulta se recupereaza bine dupa un conflict, au sanse mari sa ramana impreuna."

"Cand unul dintre parteneri poate conduce acest proces de recuperare din conflict, el poate actiona ca un tampon pentru cealalta persoana, cea exploziva, salvand astfel relatia."

Constatarea cea mai interesanta, a adaugat Jessica Salvatore, a fost dovada ca partenerii romantici pot juca un rol important in reducerea efectelor negative ale experientelor din primii ani de viata.

In timpul studiului, cercetatorii au observat participantii cu parintii lor in anii 1970, cand aveau varste cuprinse intre 12 si 18 luni. Odata ce au ajuns la varsta de 20 ani, ei au fost intrebati cum au tratat conflictele in relatiile lor si care au fost subiectele de disputa.

Cercetatorii au remarcat faptul ca unele cupluri aveau conflicte intense, dar au facut o tranzitie frumoasa catre comunicare, in timp ce in alte cupluri unul sau ambii parteneri au ramas blocati pe dezacord si nu au putut sa treaca peste el.

Cu toate acestea, potrivit unui alt studiu, femeile trec mai usor peste suparari decat barbatii. Desi aceasta veste constituie probabil un soc pentru orice sot care a uitat vreodata o aniversare, femeile sunt mai iertatoare decat barbatii, deoarece ele sunt mai capabile sa empatizeze cu altii, potrivit studiului realizat de Universitatea din tara Bascilor, Spania.


Autor: Nuage

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Obezitatea- boala secolului XXI
  • person

    "pasiune+antrenament=sanatate 1"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right