Cum recunosti o secta?

Cum recunosti o secta?
  calendar_month        
Nu este mereu usor sa faci deosebirea intre o secta, un grup de terapie, de meditatie sau de dezvoltare personala. Exista totusi anumite criterii care nu te mint.

In cautarea starii de bine si a pacii interioare, unii indivizi, poate mai fragili decat altii, se arunca in plasa sectelor. Nimeni nu spune insa ca e usor sa faci alegerea corecta. De fapt, ce este o secta? Acest cuvant provine din latina, in care "sequi" inseamna "a urma", si "secare" - "a taia". Incepand din secolul XIX, acest termen a devenit peiorativ si inseamna intoleranta spiritului, dar si numeroase pericole potentiale.

Sectele si manipularea financiara

Atunci cand autonomia Gurului pare ca se sprijina in mare parte pe aportul financiar al membrilor, fereste-te! Intr-o secta, tarifele sunt exorbitante si depasesc cu mult valoarea invataturilor sau unui weekend de terapie.

Participarea nu este libera, ci impusa, iar sumele sunt colosale. Unii vor ajunge chiar sa se imprumute pentru a face fata cheltuielilor. Poti chiar sa fii luata sa participi la cumpararea unor lucruri pentru guru. Atentie insa: e o mare diferenta intre a participa la repararea acoperisului locului de intalnire de la tara si a plati pentru vacanta gurului.Sectele si manipularea sexuala

La adapostul ingrijirilor energetice, gurul are obiceiul de a impune practici sexuale. El poate fie sa-ti aleaga un partener, fie sa-ti ceara un raport, in scopul de "a trezi chakrele" sau de "a creste energia Kundalini" (una din energiile prezente in yoga). Practicile manuale sunt de asemenea frecvente si cel mai adesea deviante.

De altfel, faptul ca ai fost aleasa de guru reprezinta o mare onoare, a-i refuza avansurile nu este numai dificil, dar si vazut rau de catre grup. Orice propunere sexuala trebuie sa-ti trezeasca neincrederea, oricat de mica si neinsemnata ti s-ar parea, si reprezinta abuz sexual.

Sectele si presiunile fizice

Oboseala, posturi, treziri nocturne, toate acestea nu vor sfarsi decat prin slabirea fizica a adeptilor, ale caror capacitati de rezistenta si de reactie vor fi mult incetinite. In unele secte trebuie sa te trezesti noaptea pentru a medita, mesele sunt frugale atunci cand nu sunt posturi, si esti obligata sa participi la o munca epuizanta.


Sectele si pierderea reperelor

Manipularea mentala poate avea loc doar prin ruperea de locurile cunoscute. Putin cate putin, secta iti ocupa cat mai mult din timp. In afara sedintelor de grup, mai aveti si intalniri regulate si obligatorii impreuna cu un alt adept.

Din punct de vedere intelectual, adopti gandirea de grup, lecturile sale si toate alegerile sale culturale. Cu prietenii vorbesti mult despre aceasta activitate, de altfel ii sfatuiesti si pe ei sa incerce.

Sectele organizeaza petreceri unde trebuie sa vii cu cineva apropiat. Manipularea poate ajunge pana la ruptura de familie. Noua familie devine grupul! In caz de indoieli, nu uita sa vorbesti cu cineva despre asta si nu te arunca niciodata cu capul inainte!

Recomandari