Cum te descurci cu criza varstei mijlocii?

Cum te descurci cu criza varstei mijlocii?
  calendar_month        
Te simti batrana si plictisitoare, ca si cum viata ar fi trecut pe langa tine? Nu te ingrijora: criza varstei mijlocii nu e deloc placuta, dar e o experienta cat se poate de normala. Iata cum poti trece prin ea cu zambetul pe buze!

Ce este criza varstei mijlocii?

Criza varstei mijlocii se intampla atunci cand realizezi ca nu mai esti doar un simplu adult, ci ca ai ajuns practic la jumatatea vietii. Daca ti se pare ca e greu de acceptat acest lucru sau daca ti-e frica si nu poti sa-l accepti, atunci suferi de criza varstei mijlocii.

Cine trece prin aceasta criza?

Barbatii si femeile cu varste intre 35 si 55 ani sunt cei mai afectati. Pentru femei, criza aceasta corespunde cu mutarea copiilor de acasa sau cu intrarea la menopauza. Barbatii isi dau seama ca imbatranesc si pierd din respectul de sine. Expertii sunt de acord ca oamenii care sufera cel mai des aceasta criza sunt aceia care sunt nemultumiti de multa vreme de anumite aspecte ale vietii lor: un job pe care il urasc sau ocasatorie nefericita.

Simptomele crizei mijlocii

Renuntarea la job
Divortul
Relatii in afara casatoriei
Probleme cu bautura
Depresie, furie, plictiseala
Renuntarea la viata sexuala
Insomnie
Ipohondrie

Cum te poti ajuta?

Criza varstei mijlocii poate fi o oportunitate extraordinara pentru a face schimbari pozitive si pentru a crea un viitor mai frumos.

Ai mai multa grija de corpul tau.
O dieta sanatoasa iti va conferi energie. Pentru a usura simptomele nenopauzei, mananca multa soia, mazare, fasole si vegetale verzi si galbene. Activitatea fizica, macar un mers usor pe zi, iti va inunda corpul cu endorfine, hormonii fericirii, care te vor face sa te simti mai optimista. Evita problemele pe viitor renuntand la alcool, tutun si grasimi.

Ai grija si de mintea ta.
Concentreaza-te asupra lucrurilor pe care le poti face, nu pe care nu le poti face! Vezi acest impas ca pe o noua etapa in viata ta, in care ai sansa de a face lucrurile diferit. Gaseste-ti confidenti carora sa le poti marturisi problemele tale.

Ia in considerare si medicamentele.
Medicatia poate avea efect benefic daca altceva nu pare sa functioneze, mai ales in cazul depresiei sau tulburarilor menopauzei.

Cum iti ajuti partenerul si relatia?

Daca partenerul tau este afectat de criza varstei mijlocii, fii alaturi de el si incurajeaza-l. Daca-si soreste o motocicleta la 50 ani si si-o permite, atunci lasa-l sa-si faca si el placerea asta!

In ceea ce priveste relatia, trebuie sa stii ca aproximativ 30% dintre casatorii se rup cand partenerii ajung in intervalul de varsta 40-60 ani, asadar nu e momentul sa lasi garda jos! Fa din relatia de cuplu o prioritate, fii deschisa daca partenerul iti propune sa incercati lucruri noi impreuna. Oamenii se schimba, asadar e probabil ca el sa nu mai aiba aceleasi pasiuni ca acum 15 ani. Poate ca nu vrea sa mearga la yoga cu tine, dar ii place badmintonul! Accepta faptul ca v-ati schimbat amandoi, dar in bine, ca mai aveti mult timp de petrecut impreuna si incercati sa profitati la maximum de el! Traiti-va viata in fiecare clipa!

Recomandari