Dilema prizonierului

history_edu ele.ro calendar_month 17 Feb 2010, 09:30
De fiecare data cand trebuie sa luam o decizie dam raspunsul top of mind. Insa in cazurile in care deciziile noastre depind sau influenteaza anumiti factori, decizia nu trebuie luata pripit.
Dilema prizonierului este un element important din teoria jocului, care descrie o dilema sociala ca pe un joc intre doua persoane.
Concluziile dilemei prezentate sunt tipurile de abordari ale unor situatii cu care ne intalnim in fiecare zi:
1. Situatii cu care nu ne vom mai intalni, astfel incat putem risca buna functionare a tuturor relatiilor create, pentru bunastarea proprie
2. Situatiile cu care stim ca ne vom mai intalni: inselam increderea (si ne asteptam la o razbunare) , sau putem coopera cu ceilalti, obiectivul nostru atingandu-se concomitent cu intarirea relatiilor profesionale si de prietenie cu cei din jur.
3. Situatiile in care cooperam cu cei din jur, stiind ca aceasta cooperare va avea un sfarsit si asteptam lovitura finala (pe care o dam sau o luam)
4. Daca, spre exemplu, inselarea si tradarea duce la rezultate mai bune decat cooperarea, atunci acesta va fii modelul de evolutie/ daca prieteneia si cooperarea va fi modelul de evolutie atunci avem o situatie ideala.
Nici un om nu este identic cu un altul, fiecare personalitate isi are propriul caracter si isi face propriul joc. Noi trebuie sa deslusim persoanele dincolo de vorbele acestora, sa de dam seama ce fel de persoana este interlocutorul, pentru o mai buna comunicare si o buna evolutie a relatiilor profesionale.
Jocurile "dilemei prizonierului" sunt situatii reale, ascunse sau nu, ale relatiilor sociale intalnite la tot pasul. Ceea ce conteaza este sa stii tu insati cum actionezi si reactionezi la jocurile celorlalti.
Oana Baloi
http://peisagista.wordpress.com/
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





Prima pagina...
- person
"*in viata risipim ani, iar la moarte cersim clipe" - nicolae iorga"