Ea si El din perspectiva EQ

history_edu redactia ele.ro calendar_month 11 Oct 2007, 12:13
Romancele au un nivel de inteligenta emotionala (EQ) mai ridicat decat al barbatilor, diferenta dintre sexe fiind mica la tineri si crescand odata cu varsta la cei de peste 35 de ani, arata studiul "Inteligenta emotionala la locul de munca - 2007" realizat de Competent Consulting.
Rezultatele studiului, ce vor fi prezentate pe 17 octombrie 2007 cu prilejul EQ Day for Life, demonstreaza ca romancele sunt mai capabile decat barbatii sa faca fata cu succes problemelor sociale cu care se confrunta si sa-i determine pe cei din jur sa coopereze cu ele. Iata sase strategii bazate pe aceasta caracteristica, ce pot fi folosite pentru a va spori sansele de succes si fericire atat in viata profesionala, cat si personala.
Nimic nu erodeaza mai mult calitatea unei relatii decat neintelegerile ce-si au originea in necunoasterea si/sau neacceptarea reciproca. De aceea, este foarte important sa tineti cont, atat in relatia de cuplu, cat si in contactele profesionale, de caracteristicile ce fac diferenta dintre barbati si femei. Asupra lor au atras atentia carti precum cele din seria Marte si Venus a dr. Gray, sau cele ale lui Alan Pease. Exista insa foarte putine date referitoare la specificul romanesc, care sa permita oferirea de strategii cu adevarat ancorate in realitatea noastra.
Competente emotionale diferite la EA si EL
De aceea, Competent Consulting a realizat un studiu, pe 1963 de persoane din intreaga tara, ce a scos in evidenta diferentele in privinta competentelor de inteligenta emotionala dintre femeile romance si partenerii lor. Studiul, inclusiv Harta EQ a Romaniei, va fi prezentat pe 17 octombrie 2007, in cadrul EQ Day for Life - ziua in care dai viata inteligentei emotionale. Iata in avanpremiera o serie de rezultate extrem de interesante:
Romancele ii depasesc pe barbati in ceea ce priveste:
• nivelul general de inteligenta emotionala (EQ) , in special pentru grupa de varsta 35 - 65 ani;
• autocunoasterea emotionala, ce le permite sa-si detecteze reactiile emotionale si sa le utilizeze pentru atingerea obiectivelor lor;
• abilitatea de a stabili si mentine relatii de calitate, caracterizate de incredere si deschidere, ce au o importanta componenta emotionala;
• empatia, adica abilitatea de a detecta, intelege si utiliza emotiile celorlalti;
• responsabilitatea sociala, care le face sa colaboreze bine in cadrul unui colectiv.
In schimb, barbatii din Romania stau mai bine decat femeile in ceea ce priveste:
• tendinta de proactivitate, de implicare in vederea rezolvarii problemelor prin actiuni proprii,
• increderea in sine, care ii face sa se accepte si sa se considera ca avand mereu comportamente adecvate.
Totul incepe din copilarie
Aceasta distributie a competentelor de inteligenta emotionala este indusa inca din copilarie de catre rolurile spre care suntem directionati de parinti si educatori. Astfel, fetitele trebuie sa fie "cuminti" si sa "comunice", sa "aiba grija" de papusi, de fratii mai mici, de mancarea de pe foc etc. In schimb, baietilor li se cere sa fie "indemanatici" si "descurcareti", sa obtina rezultate si sa rezolve probleme. In acest fel, fetitele devin foarte rapid un fel de mop ce absoarbe emotiile din jur si le transforma in motiv de comunicare, in vreme ce baietii capata tendinta de trece emotiile cu vederea si a le sublima in diferite tipuri de activitate. Ambele solutii - hiper-analizarea si respectiv suprimarea emotiilor - sunt neadecvate pe termen lung si conduc la dezechilibre in structura inteligentei emotionale.
SFAT: In functie de modul in care ati fost crescuti, dezvoltati-va si latura "martiana" sau "venusiana" ce v-a fost suprimata in copilarie. Rezistati tentatiei de a va suna o prietena atunci cand sunteti suparata, doar pentru a va descarca sufletul. Atata timp cat nu faceti nimic pentru a schimba situatia, este ca si cum ati vrea sa secati marea cu o galetusa. Invatati ca in loc sa vorbiti despre "ce" si "de ce" vi s-a intamplat, sa descoperiti si sa aplicati "cum" se poate schimba situatia. Iar pe EL, ajutati-l sa descopere nivelurile intermediare ale emotiilor sale, dandu-i mereu feedback.
Comunicarea pe lungimi de unda diferite
Cand ajung adulti, femeile si barbatii au obiective diferite atunci cand comunica. Cand discuta cu cineva, femeile construiesc relatii si urmaresc obiective pe termen lung, cel mai adesea legat de satisfacerea nevoii de siguranta si protectie. Barbatii, in schimb, se centreaza cel mai adesea pe un obiectiv pe termen scurt, reprezentat de atragerea atentiei asupra lor si obtinerea aprecierii si recunoasterii. Tocmai de aceea atunci cand ajungeti acasa, de-abia asteptati sa-i povestiti ce vi s-a mai intamplat la serviciu, in vreme ce el va asculta doar cu o jumatate de ureche, singurul lucru care il intereseaza fiind sa detecteze cele mai bune ocazii in care sa va dea un sfat sau sa emita un comentariu "profund".
SFAT: Chiar daca va deranjeaza faptul ca multe amanunte importante pentru dvs. nu sunt retinute si de EL, reactionati inteligent din punct de vedere emotional: laudati-l, apreciati-l, multumiti-i pentru comentariile pe care le face. In acest fel, se va simti valorizat si va incepe sa va asculte tot mai atent.
Codul binar al emotiilor
Femeile au capacitatea de a detecta si interpreta emotiile altora mult mai rapid si mai corect decat barbatii, cu exceptia enervarii, la care si barbatii se descurca binisor. Mecanismele neuronale prin care se face aceasta interpretare sunt diferite. La femei, totul se produce la nivel subcortical, rezultatul fiind mai putin o idee si mai mult o traire de intensitati diferite. In acest fel, femeile isi creeaza o paleta larga de nuante emotionale pe care le detecteaza la ceilalti si-si pot folosi "busola emotionala" pentru a se orienta in timpul comunicarii. La barbati, insa, prelucrarea se face rational, prin comparare cu imaginile stocate in memorie. De aceea, foarte adesea barbatii au o maniera simplista de interpretare a emotiilor altora: indiferenta (0) si prezenta lor (1), trecerea de la o perceptie la alta fiind facuta doar dupa depasirea unui prag.
SFAT: Daca vi se intampla sa nu-i puteti atrage atentia sau obtine cooperarea decat daca ajungeti sa tipati sau sa plangeti, inseamna ca aveti de-a face cu un barbat ce functioneaza in cod binar la nivel emotional. Este util sa-l ajutati sa inceapa sa-si dezvolte capacitatea de a detecta si exprimari emotionale mai fine, de exemplu comentand fotografii din reviste sau imagini din filme.
Increderea in tine iti da aripi!
Femeile isi sporesc increderea in ele in functie de cat de mult au de oferit, in vreme ce barbatii si-o cresc in functie de cat de mult au obtinut sau cucerit. Aceste validari sunt efectul orientarii spre stabilirea de relatii, in cazul femeilor, sau spre atingerea de obiective, in cel al barbatilor. Tinand cont de acest specific, este usor de inteles cum apar situatiile in care, la 45-55 ani, sotia este disperata ca si-a sacrificat intreaga viata pentru sot si copii, iar el pur si simplu pleaca sa-si gaseasca o "piesa de schimb"... In fond, pentru atatia barbati masina este mai importanta decat familia - tocmai pentru ca nu are emotii!
SFAT: Descoperiti-va din tinerete o pasiune, un domeniu spre care sa va indreptati (macar partial) timpul, energia si resursele pe care simtiti nevoia sa le daruiti. De asemenea, dezvoltati-va asertivitatea - capacitatea de a spune NU celor care va cer mai mult decat sunteti dispusa sa oferiti la un moment dat. Pentru aceasta, va trebui sa iesiti din rolul de "fata buna" si sa va eliberati de teama de a fi judecata de catre ceilalti. Iar in relatia cu EL (fie ca este vorba despre partenerul de viata sau colegul de serviciu), faceti in asa fel incat mereu anumite lucruri din relatia voastra sa nu vina de la sine, ci sa trebuiasca sa va cucereasca iar si iara!
Luati-va doza de optimism
Atunci cand au intre 22 si 37 ani, barbatii au un echilibru emotional mai bun decat femeile. In plus, indiferent de varsta, barbatii au o tendinta mai redusa de a crede ca experientele negative din trecut pot influenta viitorul. Acest lucru se datoreaza modului diferit in care reactionam atunci cand suntem sub presiune: barbatii invata extrem de rapid, rareori repetand aceleasi greseli, in vreme ce femeile dezvolta o reactie anxioasa (frica de greseala), ce le blocheaza actiunile. Studiile recente au demonstrat ca reducerea nivelului de serotonina induce depresie la femei si impulsivitate la barbati - baza fiziologica a tendintei de reactie pasiva sau pro-activa in fata unor dificultati foarte mari.
SFAT: In conditii stresante, luati-va aproape un barbat, lasati-l sa ia decizii si sa le aplice. Daca stresul este pe termen mai lung, oferiti-i sprijin emotional, apreciindu-i eforturile si incurajandu-l, chiar daca rezultatele inca nu apar. In acest fel, reduceti probabilitatea ca el sa foloseasca abuzul de alcool sau de medicamente drept mijloc de destresare. Foarte multe relatii din Romania s-au destramat datorita necunoasterii sau neaplicarii acestui sfat.
Nu-l dati afara din pat!
Pentru femei, stresul prelungit si supararea pe partenerul de viata au cel mai puternic efect de inhibare a dorintei sexuale. Este o reactie mostenita din perioada dinaintea inventarii mijloacelor anticonceptionale, care va protejeaza de stresul suplimentar al unei sarcini ce ar apare in conditii de nesiguranta si lipsa de sprijin. Asa ca daca va certati cu EL, sau daca de saptamani in sir veniti epuizata dupa problemele si discutiile de la serviciu, este absolut normal sa va doriti sa fiti lasata sa adormiti fara a mai face dragoste. La barbati, in schimb, conflictele (familiale sau la serviciu) cresc nivelul de testosteron si vasopresina, stimulandu-le erectia si nevoia de contact fizic. Cu cat il respingeti mai mult, cu atat faceti sa-i creasca inca mai mult atat nivelul hormonal, cat si dorinta de a-si atinge scopul. Iar daca aveti de-a face cu un barbat ce functioneaza dupa codul emotional binar, abilitatea lui de a intelege si accepta refuzul este foarte redusa. Asa ca este destul de probabil sa treaca, tot in regim binar, de la tandrete la violenta, pentru a-si atinge scopul.
SFAT: De aceea, daca detectati la el o dorinta sexuala marcata, ce este mai degraba intensificata de refuzul dvs., verificati daca pentru dvs. este totusi acceptabil sa aveti o relatie intima. Daca da, luati o pauza de 20-25 de minute in care sa va ingrijiti. Faceti o baie cu spuma, ascultati muzica preferata, plimbati-va putin pe-afara, beti o ciocolata calda sau vorbiti la telefon cu cea mai buna prietena (pe teme amuzante, fara sa va plangeti!). Oricare dintre aceste activitati va reduce nivelul de cortizon din sangele dvs. si va va face mai dornica sa va bucurati de atingerile intime. In schimb, EL va trebui sa-si dea mai mult silinta pentru preludiu, astfel incat sa va inflacareze mai intai imaginatia si inima, inainte de a va cuceri trupul.
Cum sa procedez ca sa reusesc?
Va propunem sa alegeti (singura sau in cuplu) una dintre aceste strategii si sa o aplicati de-a lungul acestei saptamani. Veti descoperi astfel ca abilitatile emotionale pot fi dezvoltate si valorificate mai bine decat pana acum. De aceea, va va fi usor sa luati decizia de a afla si alte strategii de utilizare a inteligentei emotionale, prin participarea pe 17 octombrie 2007 la EQ Day for Life - ziua in care dai viata inteligentei emotionale.
Daniel Bichis
EQ coach
Competent Consulting
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro





././;'''''
- person
"an inconatient, nimic nu ia sfarait, nimic nu trece, nimic nu se uita."