Expectantele si rolurile pe care ni le asumam in cuplu

Expectantele si rolurile pe care ni le asumam in cuplu
  calendar_month        
"Nu-i asa ca iti place sa fii `luata de buna`?" este o intrebare legitima, mai ales daca te simti putin perturbata sau furioasa dupa ce ai citit aceste cateva cuvinte.

Atatea femei (sau barbati) se plang de tratamentul pe care il primesc de la partener si totusi continua sa aleaga relatia in defavoarea propriei persoane. Totusi, ceva tot trebuie sa fie pozitiv in aceste relatii…

De ce accepta ideea de a fi luati de buni? Oare pentru ca majoritatea interactiunilor dintre oameni se bazeaza pe expectante? Fiecare componenta a unui sistem de principii creeaza un set de expectante. Si din moment ce majoritatea femeilor si barbatilor isi conduc viata pe baza propriului sistem de principii, incep sa considere acele expectante drept o norma, care ajunge sa le conduca viata.

Separarea intre sexe

O norma majora este tendinta de a discocia un gen de celalalt, ceea ce inseamna operarea unei distinctii clare intre barbati si femei. De aceea, se asteapta ca fiecare gen sa preia seturi specifice de responsabilitati si sa indeplineasca un anumit rol. Aceasta distinctie insa, genereaza un sentiment de separare intre cele doua grupuri.

Cate persoane cunoasteti care functioneaza pe baza ideii ca barbatii sunt cei care procura bani (un camin, un trai sigur) iar femeile, in schimb, trebuie sa aiba grija de ei? Pentru cate femei pare "normal" sa pregateasca masa pentru sotul infometat care se intoarce acasa dupa o zi grea de munca? Si cati barbati nu ati vazut enervandu-se daca ceea ce li se ofera nu corespunde expectantelor fata de modul in care ar trebui sa arate o cina dupa o zi grea de munca? Mai mult, daca masa este satisfacatoare, acest lucru este vazut ca normal si, in viziunea lor, nu este nevoie sa isi laude sotia sau sa ii multumeasca pentru asta. Iti suna familiar?

Pe cat de trivial ar putea parea acest exemplu, el picteaza perfect nivelul de separare generat de fiecare data cand barbatii si femeile sunt disociati unul de celalalt, doar pe baza consideratiilor de gen. Iar aceasta disociere poate fi usor aplicata multor sectoare din societatea noastra. Pare promitator?

Expectantele pe care oamenii le proiecteaza asupra diferitelor aspecte ale vietii lor ii fac sa functioneze precum robotii: stiu care sunt datoriile lor, cand si cum trebuie sa le indeplineasca. Atunci cum pot acesti oameni sa creeze ceva mai mult in viata lor?

Iubirea erodata de expectante

O alta expectanta ades intalnita pe care oamenii o au de la relatiile lor este absenta magiei dupa o perioada: "Cand ne-am cunsocut, intreaga lume era la picioarele noastre. Astazi, avem copii, imbatranim… Nu mai e la fel. Cei mai buni ani ai nostri apartin trecutului." Va suna cunoscut? Acest argument este folosit ca scuza atunci cand oamenii refuza sa depuna efortul de a-si crea si recrea relatiile pe parcurs.

Sau, ai auzit vreodata o femeie spunand: "Acum ca sunt casatorita si am copii, ma simt indeplinita, completa"? Aceasta asa-zisa 'indeplinire' este acea stare de multumire la care multi dintre noi ajungem in relatii. Dar indeplinirea cere un sfarsit, o concluzie. O data ce o persoana se simte indeplinita, completa, nu mai are catre ce sa aspire.

O mama se simte indeplinita atunci cand ramane insarcinata. De indata ce naste, neglijeaza relatia cu partenerul; nu mai are nevoie de o relatie vie in viata ei. A devenit mama, singurul rol pe care il va adopta de acum in colo. Dar oare si-a creat o sitiatie pentru ea insasi in care sa se simta libera? Nu. In schimb, isi petrece restul vietii tolerandu-si partenerul, care este un alt mod de a spune ca l-a luat de bun.



De ce majoritatea relatiilor se confrunta cu aceasta disparitie a magiei? Motivul este acela ca oamenii isi iau relatiile de bune. Nu se intreaba daca relatiile lor, asa cum sunt, ii mai satisfac si in ziua de azi, sau daca sunt satisfacatoare pentru partener, si prefera sa se agate de judecati vechi, fie ele pozitive sau negative. Astfel, devine foarte greu sa pornesti cu forte proaspete in fiecare zi. In schimb, se avanta cu succes in aceeasi rutina monotona. Si exact aceasta 'rutina' este boala care contamineaza majoritatea relatiilor din ziua de azi.

Renuntarea la trecut in favoarea prezentului

Punand o relatie sub semnul intrebarii si renuntand la toate formele de prejudecati si expectante poti genera o oportunitate extraordinara de a crea o relatie, de la zero. Asta nu inseamna ca trebuie sa divortati. Atunci cand pui o relatie sub semnul intrebarii si renunti la toate prejudecatile care ii sunt inerente, ai puterea de a lasa trecutul in spate, putand sa traiesti in prezent si sa creezi ceva pentru tine, in prezent.

Esenta unei relatii sanatoase este refuzul de a da trecutului o importanta mai mare decat iti acorzi tie. Este refuzul de a alege orice care nu te satisface aici si acum. Este refuzul de a lua orice si pe oricine - mai ales pe tine insati - de bun.

Recomandari