Infidelitatea: cand doare cel mai tare?

Infidelitatea: cand doare cel mai tare?
  calendar_month        
Infidelitatea sexuala sau emotionala: care doare cel mai tare? Depinde daca esti barbat sau femeie, spun studiile!

Desi sentimentele de gelozie, furie si suferinta sunt comune indiferent de tipul de relatie extraconjugala, barbatul este mai suparat atunci cand sotia lui are o relatie sexuala cu un alt partener, in timp ce femeia este mai afectata atunci cand sotul ei se indragosteste de cealalta partenera.

De ce? Desi majoritatea cercetatorilor dau vina pe evolutie, unii psihologi sugereaza si ca s-ar putea ca diferentele in iubire sa apara din tipurile de afectiuni pe care oamenii le dezvolta, si nu din faptul ca sunt barbati sau femei.


Care este explicatia evolutiva?

Pentru un barbat, infidelitatea sexuala este mai grea deoarece el trebuie sa fie super-vigilent in privinta sexului, pentru a se asigura ca un alt barbat nu-i lasa insarcinata nevasta.

Pentru o femeie, infidelitatea emotionala este cea mai grea deoarece ea trebuie sa-si pastreze partenerul pentru a o ajuta sa-si creasca copiii.

Din aceste cauze, barbatii se simt mai vinovati dupa o aventura de natura sexuala, iar femeile se simt mai vinovate dupa una emotionala.

Insa psihologul Kenneth Levy, expert in atasamentul in relatii, crede ca explicatia evolutiva nu e de ajuns. Intr-un studiu condus de acesta, s-a constatat un mic grup de barbati care considerau ca infidelitatea emotionala este cea mai grea. El crede ca in iubire suntem diferiti si nu putem fi catalogati dupa sex.

Mai precis, exista doua tipuri de atasamente in relatii:

1. Atasamentul de indepartare. Oamenii care sunt foarte independenti nu recunosc valoarea relatiilor. Ei considera ca independenta lor este mai importanta, dar pana in punctul relatiilor sexuale, cand au nevoie de un partener. Oamenii care intra in acest profil dezvolta un tip de atasament defensiv in relatiile lor de dragoste, distantandu-se pentru a nu se simti vulnerabili.

2. Atasamentul de siguranta. Oamenii care recunosc valoarea unei relatii se simt confortabil cu interdependenta care se dezvolta intre cei doi parteneri.

Levy crede ca aceia care au un stil de atasament de siguranta sunt mai predispusi la a fi afectati de infidelitatea emotionala, in timp ce aceia la care este prevalent atasamentul de indepartare vor fi mult mai deranjati de infidelitatea sexuala.

Recomandari

Newsletter Ele.ro

m
  • person

    "esti ceea ce vorbesti"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right