Intre egoism si sacrificiu: echilibrul intr-o relatie fericita

Intre egoism si sacrificiu: echilibrul intr-o relatie fericita
  calendar_month        
Pot sacrificiile repetate si tot mai mari sa pastreze o relatie fericita sau joaca si egoismul un rol necesar, pentru a asigura echilibrul in orice relatie?

Ni se spune de mici ca egoismul este incompatibil cu dragostea, descrisa ca un sentiment pur si aproape complet altruist. Imagineaza-ti o felicitare de Valentine`s Day pe care scrie "Nu-mi provoaca nicio placere sa fiu cu tine. Te iubesc cu tot sufletul fara sa vreau nimic de la tine". Romantismul dispare aproape complet cand elimini egoismul din iubire.


Compromisul, intotdeauna un sacrificiu?

Compromisurile sunt considerate de multi sacrificii care se opun egoismului prin natura lor. Ele sunt necesare pentru orice relatie, dar rolul lor este mai degraba social si nu este legat strict de iubire.

Cand faci un compromis renunti la unele lucruri mici pentru a obtine ceea ce iti doresti mult mai mult, dragostea partenerului. Motivul este unul pur egoist. Sentimentele nutrite pentru partener te fac sa-ti doresti binele lui din care reiese si binele cuplului si al tau.

Sacrificiile, uneori chiar importante, evidentiaza egoismul iubirii, nu il neaga. Cand ai parte de prea multe compromisuri, incepi sa iti neglijezi nevoile proprii, lucru daunator pe termen lung si tie si relatiei.

Egoismul, necesar pentru fericirea in cuplu

O doza de egoism este sanatoasa in cuplu atunci cand ajuta fiecare partener sa fie fericit. Poti renunta de fiecare data la planurile tale pentru a-i fi alaturi partenerului, dar acest lucru nu te va face mai atragatoare pe termen lung decat pentru un barbat care nu te merita cu adevarat.

Egoismul implica pastrarea prieteniilor si a hobby-urilor si a timpului dedicat preocuparilor fiecaruia. In absenta lui, daca iti petreci tot timpul alaturi de partener, subiectele de discutie devin tot mai rare.

Fericirea in cuplu se construieste doar atunci cand fiecare partener este fericit, iar acest lucru se intampla rareori si fara o doza sanatoasa de egoism.

Dragostea neconditionata ramane un ideal frumos, pe care il poti pune in aplicare atunci cand vei avea copii. In relatia cu partenerul de viata, aceasta abordare duce insa la mari frustrari pe termen lung.

Egoismul in cuplu

Daca fiecare echilibreaza egoismul propriu cu necesitatea de a satisface si nevoile partenerului, compatibilitatea pe termen lung intr-un cuplu este mai mare.

Egoismul este definit adesea ca dorinta de a-ti implini interesele personale, insa sensul acestui termen poate fi extins si la un cuplu, atunci cand fiecare partener pune interesele cuplului mai presus de altele.

Un alt efect pozitiv al egoismului in cuplu este faptul ca amandoi partenerii inteleg importanta timpului petrecut impreuna si a eforturilor necesare pentru mentinerea relatiei in conditii bune.

O relatie fericita poate functiona uneori din inertie fara eforturi din partea fiecarui partener, insa aceste cazuri sunt rare. Daca iti decidi timpul si eforturile mentinerii relatiei fara sa uiti si de nevoile personale, te apropii de echilibrul care poate asigura o relatie fericita.

Autor: Elena Radulescu

Sursa foto: Sheknows.com

Recomandari