Otravuri care dauneaza sexualitatii

Otravuri care dauneaza sexualitatii
  calendar_month        
Unele obiecte si produse de consum curent iti afecteaza sexualitatea, libidoul si fertilitatea. Parabenii din cosmetice, plasticele, canapelele, pesticidele, parfumurile, telefonul mobil, laptopul, conservele si lumina artificiala sunt adevarate otravuri pentru viata sexuala!

Parabenii din cosmetice

Parabenii sunt conservanti folositi in creme, sampoane, spume de ras si paste de dinti ce perturba sistemul endocrin, modificand actiunea hormonilor sexuali. Ei se fac vinovati de alterarea calitatii si cantitatii de spermatozoizi si de malformatii ale aparatului genital.


Ftalatii din plastice

Ftalatii sunt substante care intra in compozitia plasticelor (perdele de dus, saci din plastic, manusi din PVC, vibratoare). Ei se gasesc si in cosmetice, favorizand penetrarea cremelor, si in unele medicamente, servind la incetinirea difuziei principiului activ. Ftalatii sunt perturbatori endocrini, afectand fertilitatea, fiind clasificati la nivel european ca "toxici pentru reproducere". Pentru a reduce riscurile, aeriseste zilnic casa.

Substantele ignifuge din canapele

Covoarele, textilele, aparatele electrocasnice, canapelele si televizoarele contin substante ignifuge bromurate. Si acestea perturba sistemul endocrin, afectand fertilitatea. In casa, ignifugii bromurati sunt absorbiti de particulele de praf, pe care apoi le inspiram. Si in acest caz nu poti face altceva decat sa aerisesti bine casa.

Pesticidele din alimente

Pesticidele sunt folosite de agricultori pentru distrugerea insectelor si a parazitilor care le ataca recoltele. Urmele de pesticide raman insa in alimentele tratate, facandu-se responsabile de perturbari hormonale si de o diminuare a fertilitatii. Alege produse bio!

Eterii de glicol din vopsele

Eterii de glicol sunt solventi buni, folositi in vopselele pe baza de apa si in vopselele de par. Mai multe studii au remarcat o legatura intre expunerea puternica la aceste produse si infertilitate (alterarea spermei, perturari ale ciclului menstrual, diminuarea productiei de ovocite). Foloseste vopsele care nu contin eteri de glicol.

Parfumurile artificiale

Apele de parfum, odorizantele de interior, cosmeticele si produsele de intretinere sunt adesea obtinute din mosc artificial, mai ieftin decat cel natural. Moscul si parfumurile de sinteza actioneaza asupra sistemului hormonal, amenintand fertilitatea. Evita-le!

Bisfenol A in conserve

Bisfenolul A este un compus chimic prezent in captuseala interioara a cutiilor de conserva, a recipientelor speciale pentru uz la micounde si a unor sticle din plastic dur transparent. Bisfenolul trece in alimente cand recipientele care il contin sunt incalzite. Datorita structurii sale chimice foarte asemanatoare cu cea a estrogenilor, bisfenolul A imita functionarea acestui hormon si perturba sistemul hormonal, alterand calitatea spermei. Evita recipientele din plastic dur transparent (colorat sau nu) pentru microunde. Prefera recipientele din sticla.

Caldura laptopurilor

Tinerea laptopului pe genunchi duce la diminuarea calitatii si cantitatii de spermatozoizi. De vina este caldura degajata in proximitatea testiculelor, responsabile de producerea de celule sexuale masculine. Potrivit unui studiu american din 2004, dupa un sfert de ora de utilizare, temperatura creste deja cu un grad.

Undele telefoanelor mobile



Unii oameni de stiinta le suspecteaza ca ar perturba productia de spermatozoizi. In 2007, cercetatorii americani au examinat 361 pacienti si au constatat ca, pe masura ce barbatii foloseau mai mult telefoanele mobile, calitatea spermei lor era in scadere. Cei mai afectati sunt barbatii care isi tin telefonul mobil in buzunar.

Lumina artificiala

Poluarea luminoasa mai are inca un efect in afara faptului ca te impiedica sa admiri stelele: ea iti afecteaza si libidoul! Lumina artificiala perturba productia de melatonina, hormonul somnului, iar acesta stimuleaza libidoul. Pentru a combate efectele luminii artificiale mananca nuci: acestea sunt bogate in melatonina.

Autor: Nuage

Recomandari