Gelozia, sentimentul care ne afecteaza relatiile si care ne transforma. Vezi cat de nociva este!

Gelozia, sentimentul care ne afecteaza relatiile si care ne transforma. Vezi cat de nociva este!
  calendar_month   update 09 Dec 2013, ora: 17:23   photo_camerace este gelozia, relatie    
"Ma iubeste, nu ma iubeste/ma iubeste, nu ma iubeste". Daca stai toata ziua macina de ganduri si framantari in privinta sentimentelor persoanei iubite pentru tine, inseamna ca gelozia a intervenit in relatia ta de cuplu. Citeste mai jos ce este acest sentiment nimicitor in unele cazuri si cum transforma el persoanele pe care pune stapanire.

Ce este gelozia

In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, gelozia este definita ca un "sentiment chinuitor si obsedant provocat de banuiala sau certitudinea ca fiinta iubita este necredincioasa".

Totusi, gelozia este un sentiment cat se poate de complex, care porneste din iubire, prea multa iubire si posesivitate. Practic, o persoana geloasa va incerca intotdeauna sa isi protejeze fiinta iubita, oricare ar fi ea (partener sau prieten) considerand ca ii apartine ei si numai ei.

De-a lungul timpul, oamenii de stiinta au identificat mai multe stari de gelozie, insa, la baza exista cele doua mari tipuri: gelozia fireasca, constienta, care porneste din realitate, si cea nefireasca, inchipuita, care se petrece din cauza imaginatiei prea bogate a personei in cauza. Iar gelozia, desi benefica in cazurile in care nu acapareaza viata celor implicati, poate distruge relatia dintre doua persoane in cazul in care nu este tinuta sub control.

Ce declanseaza gelozia

Stima de sine scazuta

Cel mai des, gelozia apare atunci cand persoana in cauza duce o lipsa de incredere in sine. Nesiguranta in fortele proprii, in felul in care arata si se comporta ii face pe acesti oameni sa dezvolte sentimente acute de gelozie pornind de la cele mai marunte lucruri.

Simt nevoia sa fie compatimiti si sa li se arate ca sunt iubiti, iar cand acest lucru nu se intampla devin agresivi in relatia cu partenerul.

Presupunerile, mai mult sau mai putin fondate

Un alt factor declansator care declanseaza sentimentul de gelozie este dat de presupuneri. Lipsa informatiilor, cele contradictorii sau cele neadevarate, provoaca fel de fel de scenarii in mintea persoanei in cauza, determinand aparitia geloziei si lipsa increderii.

Imaginatia debordanta

Scenarii si idei care mai de care mai negativiste, neincrederea in persoana iubita, toate acestea pot transforma o persoana perfect ok, intr-una geloasa si plina de frustrari. Acuzele fara dovezi cum ca a fost inselata, desi partenerului poate nici macar nu i-a trecut prin cap asa ceva, vor afecta relatia intr-un mod cat se poate de ireversibil.

Cum schimba gelozia o persoana

Jocul mintii

Cercetatorii cred ca "de vina" pentru instalarea geloziei este partea stanga a cortexului frontal, aceeasi care implica si alt tip de emotii, precum rusine. Un element cheie este legat de dopamina, neurotransmitatorul responsabil cu sentimentul de fericire si de recompensa.

Reactiile corpului

Nu degeaba se spune ca "esti orbit/a de gelozie". Potrivit unui studiu, femeile afectate de acest sentiment nu vad nimic altceva in jurul lor. Cu cat sunt mai afectate, cu atat nu observa lucrurile din jurul lor.

Totodata, gelozia declanseaza si reactii chimice in corp drept raspuns la stres. Iar asta inseamna pulsatii mai dese si mai rapide ale inimii si hipertensiune arteriala.

Recomandari