Abuzul se invata

Abuzul se invata
  calendar_month        
Desi abuzul mental nu este la fel de usor dedefinit precum violenta fizica sau sexuala, nu este mai putin serios sau distructiv decat celelalte tipuri de abuz. Abuzul emotional include o varietate larga de comportamente destructive, de la jigniri la deprivarea financiara, de la amenintari verbale la manipulare. Abuzul emotional este folosit adesea pentru a frange vointa unei persoane si a obtine controlul asupra acesteia. Adesea, in relatiile abuzive din punct de vedere mental, agresorul foloseste jigniri, hartuiri sexuale, insulte, retinerea resurselor materiale, manipularea copiilor si alte forme de comportament destructiv folosite pentru a capata controlul si a detine puterea asupra vointei celuilalt.

Abuzul emotional este adesea continuu, perseverent si in timp poate duce la distrugere stimei de sine a unei persoane. Este similar tehnicilor de spalare pe creier ce au fost folosite de-a lungul timpului de anumite culte sau in vremuri de razboi.

Agresorii folosesc adesea cuvinte precum:

"Esti proasat, grasa, urata, lacoma, sau…"
"Nimeni nu te va iubi vreodata in afara de mine"
"Nimeni nu te va crede vreodata daca le vei spune ca am fost abuziv"
"Daca pleci, voi lua copiii (banii, cainele, pisica sau alte lucruri ce conteaza pentru tine)"
"Tu esti cea care are nevoie de ajutor. Esti nebuna!"

86858.jpg

Persoanele abuzive isi pot sabota partenerii indepartandu-i de persoanele ce reprezinta un suport pentru ei. Se pot folosi de manipulare, vorbe dulci, pot juca rolul gelosului, ranitului in dragoste, sau pot ameninta cu pedeapsa. Acest lucru agraveaza sentimentele de izolare, vulnerabilitate si separare.

Uneori, abuzul se datoreaza unui trecut abuziv. Multe dintre persoanele de acest gen au crescut intr-un mediu abuziv. Fie ca agresorii au fost parintii, fratii mai mari sau alte persoane cu o influenta semnificativa in copilaria lor, abuzul se invata. Si daca asta este ceea ce ei au primit in copilarie asta stiu sa ofere ca adulti. Este greu pentru cineva ce nu a fost abuzat sa inteleaga cum cineva poate sta intr-o relatie de acest gen. Dar, daca un copil a crescut intr-o familie ce folosea constant jignirile si invinuirile este posibil sa caute familiaritatea acestui lucru intr-un partener.

Din punct de vedere legal, abuzul mental nu prea poate fi pedepsit. Spre deosebire de abuzul fiic, care este evident, abuzul mental nu lasa urme vizibile. La acest lucru se adauga faptul ca dupa o perioada indelungata petrecuta ataturi de un partener agresiv este greu sa mai discerni intre ce este bine si ce este rau. Mai ales cand oamenii din jurul tau nu pot sa observe aceste lucruri si nu-ti pot oferi o perspectiva rationala asupra starii de fapt a lucrurilor.



In Romania in special, care inca are o populatie majoritar rurala, si bazata pe patriarhat, abuzul mental si chiar cel fizic sunt foarte des intalnite. Insa este greu sa le explici acestor persoane ca se afla intr-o relatie abuziva, cand nu au avut ocazia sa obsereve si alta perspectiva de a privi lucrurile. Am intalnit un caz, al unei femei careia mama I-a spus inca din adolescenta, ca este ok sa mai primeasca o palma de la barbat din cand in cand. Si atunci, daca ea percepe acest lucru ca fiind normal, ce perspectiva mai poate avea asupra agresiunii emotionale?

Pe langa acestea sunt atatea si atatea cazuri de femei care, desi isi dau seama ca sunt intr-o relatie daunatoare, si desi si-ar dori ca sotul lor sa se comporte altfel, considera ca nu au alta alternativa si aleg sa raman in relatie. Poate pentru copii, poate din considerente financiare, cert este ca mult prea multor femei le este teama sa paraseasca o astfel de relatie pentru ca, asa cum este, macar le este familiara. Ori acest lucru nu este ok. Dar cine sa le faca educatia morala acestor femei? Si cine sa le ofere suportul de care au nevoie cand in jurul lor vad cam acelasi lucru? Spune-i bunicii de la tara ca sotul ei a abuzat-o mental si fizic o viata intreaga si se va uita la tine de parca vorbesti limbi straine. Nu, acest lucru nu este in regula, dar poate macar generatiile tinere vor putea invata ceva din asta. Daca nu cumva li s-a repetat si lor de cand erau mici ca sotul decide, sotul conduce si nu-i nimic daca or sa mai primeasca cate o palma si o injuratura din cand in cand, seara, cand vine beat de la carciuma. Nu, acest lucru NU ESTE OK!



Recomandari