Asexualitatea

Asexualitatea
  calendar_month        
Asexualitatea este o orientare sexuala caracterizata prin lipsa de interes fata de sex sau lipsa atractiei sexuale fata de alte persoane. Desi cercetarile stiintifice sunt limitate, se pare ca aproximativ 1% din populatia planetei este asexuala.

Este o diferenta intre a fi asexual si a fi celibatar. Celibatul reprezinta o alegere - aceea de a nu intretine relatii sexuale. Asexualitatea in schimb nu implica o alegere ci lipsa unui apetit sexual si deci a dorintei de a intretine relatii de natura sexuala. Intotdeauna a existat un element asexual in societate dar aceste persoane au stat oarecum in umbra. In societatea medievala, a nu fi capabil sa "consumi casatoria" era o insulta la adresa "instititiei sacre a casatoriei". Cu toate acestea, asexualitatea era legala si acceptata, spre deosebire de homosexualiate care era blamata. In secolul 21, datorita anonimitatii oferite de internet, s-a format o comunitate destul de mare in jurul unei identitati asexuale comune.

Prin definitie, persoanele asexuale nu simt atractie sexuala si nu au nici o dorinta de intimitate sexuala. Este posibil sa fi fost sexuali la un anumit moment in viata lor si pot avea nevoi sexuale (cum ar fi masturbarea) dar nu doresc sa faca sex cu alte persoane . Pot sa simta o atractie romantica sau dorinta de a simti o dragoste romantica, nu sunt incapabili de iubire ci pur si simplu nu au apetit sexual. Multi asexuali se identifica ca fiind hetero, homo sau bi intr-un sens strict afectiv - hetero-romantici, homo-romantici sau bi-romantici.



Desi nu doresc sa intretina relatii sexuale, asta nu inseamna ca nu doresc sa fie intr-o relatie. Au in continuare nevoi emotionale si adesea formeaza relatii romantice cu parteneri, atat sexuali cat si asexuali. O relatie intre o persoana asexuala si una sexuala poate sau nu sa implice sex. Atat timp cat exista intelegere intre parteneri acest tip de relatii pot functiona. Exact ca in orice cuplu, sunt compromisuri pe care ambii parteneri le pot face iar comunicarea este cheia. De exemplu, intr-o relatie "mixta" in care unul din parteneri se identifica ca fiind sexual iar celalalt asexual, se pot angaja intr-o activitate erotica sau pot gasi alte metode pentru a-si indeplini fiecare nevoile emotionale si sexuale.

Daca lipsa apetitului unei persoane asexuale provoaca disfunctionalitati intr-o relatie cu o persoana activa sexual, acest lucru este denumit Tulbulburare Hipoactiva de Apetit Sexual sau Tulburare de Aversiune Sexuala. Apetitul sexual scazut provoaca stress si dificultati in relatiile interpersonale, insa aceste denumiri nu definesc asexualitatea in sine ca fiind o tulburare, ci mai degraba descriu dificultatile pe care persoanele de acest gen le resimt in stabilirea relatiilor cu alti oameni si in dezvoltarea personala.

Cu toate acestea, multe persoane asexuale reusesc cu succes sa stabileasca relatii sentimentale de lunga sau scurta durata. Deoarece, oricat de important ar fi sexul intr-o relatie acesta nu poate tine loc de afectiune, persoanele de acest gen stabilesc relatii afective atat cu persoane asexuale cat si cu persoane cu

Recomandari