Atractia sexuala - cum se explica?

Atractia sexuala - cum se explica?
  calendar_month        
Misterul atractiei sexuale ii intereseaza din ce in ce mai mult pe cercetatori. Sentimentele ne sunt dictate de interactiile chimice din organism, insa alegerea unui partener nu se rezuma doar la un vals al hormonilor si feromonilor!

Sexualitate: natura nu greseste

Iubirea nu cunoaste legi, si totusi importanta hormonilor in iubire a fost demonstrata. Dorinta sexuala oscileaza intre clima torida si inghet datorita testosteronului, hormonul masculin care variaza in cursul ciclului in corpul femeii.

Numerosi alti hormoni intervin in dorinta carnala. Astfel, comportamentul sexual masculin este activat de dopamina si blocat de serotonina, in timp ce apetitul sexual feminin cunoaste un pic in ziua ovulatiei. De ce dupa ce faci dragoste ai chef s-o iei de la capat? Pentru ca tandretea sexuala duce la eliberarea de endorfine, opiaceele naturale generatoare de placeri, dar si de prolactina, care participa la senzatia de bine de dupa orgasm, si la secretia de ocitocina, hormonul atasamentului afectiv. Natura a prevazut un adevarat cocteil pentru a ne face sa iubim sexul!

Si totusi, nu stam in acelasi pat cu o persoana doar pentru ca variatiile hormonale se sincronizeaza. Exista alte substante chimice care mai au si ele un cuvant de spus!

Feromonii ne duc de nas

Neurobiologii sunt acum convinsi: precum insectele si mamiferele, si oamenii sunt sub influenta feromonilor. In 1991, ei au descoperit ca avem in nas nu unul, ci doua sisteme de perceptie: mucoasa olfactiva, situata in fosele nazale, si organele lui Jacobson specializate in detectia mirosurilor fine, nepercepute de mucoasa: feromonii. Aceste organe au conexiune nervoasa directa cu hipotalamusul. Feromonii sunt de vina pentru fenomenul de sincronizare a ciclurilor, adesea observat in comunitatile feminine (pension, inchisoare).

Cand auzi apelul placerii

Se stie ca glandele sudoripare ale barbatului secreta steroizi (androstenol si androsteron). Oamenii de stiinta au pulverizat androsteron, perfect inodor, pe un scaun in sala de asteptare a unui cabinet stomatologic. Femeile au preferat acel scaun, in timp ce barbatii l-au evitat.

Fiecare sex are deci feromoni specifici, secretati de glandele sebacee la nivelul pleoapelor, subsuoarelor, pieptului si regiunilor ano-genitale. Mai multe studii au demonstrat ca adaugarea feromonilor in parfumul femeii sau in after shave-ul barbatului mareste notabil numarul de raporturi sexuale si de comportamente afectuoase, dar nu de masturbare. Nu e vorba deci de un efect afrodisiac, ci de o adevarata "chemare la imperechere".

O sensibilitate animalica?

Teoretic, daca in transpiratie exista compusi care ne influenteaza creierul, ar trebui sa sarim pe primul venit si nu sa alegem un anume partener. De ce el si nu altul? Aici intervin si simturile, nu doar chimia!

Vederea intervine prima in seductie. Il gasesti fermecator sau te considera frumoasa in functie de criteriile estetice ale momentului. Dar nu e vorba numai de estetica! S-a demonstrat ca barbatii sunt mai atrasi de femeile cu pupile dilatate, semn de emotivitate. De altfel, in epoca Renasterii, italiencene foloseau un colir pe baza de belladona pentru a-si dilata pupilele si a-si face ochii seducatori.

Auzul joaca si el un rol, dupa cum a inteles si Ulise, care si-a astupat urechile pentru a nu auzi cantecul fermecator al sirenelor. Timbrul vocii si modulatiile vocii ne produc emotii. Barbatii sunt sedusi de vocile ascutite, iar femeile de notele joase vibrante.

Bineinteles ca si simtul tactil este important: se spune ca unii barbati au tact sau ca un anume Don Juan "ne-a intrat pe sub piele". Apoi apare si gustul, testat in timpul sarutului pe buze.

Mirosul placut al partenerului

In ciuda faptului ca ne straduim sa ne ascundem mirosul natural cu deodorante, instinctul primar este tot conditionat de miros. Experientele au demonstrat ca ne e usor sa ne dam seama daca un anume tricou a fost purtat de un barbat sau de o femeie, si ca femeile prefera tricourile care au fost purtate de barbati cu gene similare cu cele ale tatilor lor. Barbatii prefera textilele purtate de femei in perioada ovulatorie.

Destin sau liberul arbitru?

In realitate, lucrurile nu sunt atat de simple. Informatiile captate prin simturi sunt stocate, iar daca o persoana ne e draga e pentru ca ea ne aminteste in subconstient de cineva drag din trecut. Preferintele noastre se formeaza deci foarte devreme.

Din fericire, iubirea este un fenomen atat de complex si de multifactorial incat nimeni nu este capabil inca sa explice pe de-a-ntregul misterul ei!


Autor: Nuage
Recomandari